Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zanimanja za koja se građani BiH najčešće odlučuju obučiti kako bi pronašli posao

mladi nezaposlenost

Nakon završetka školovanja brojni građani BiH ne mogu da pronađu zaposlenje, bilo zbog nedostatka novih radnih mjesta u pojednim branšama ili zbog prevelikog broja osoba istog zanimanja na birou.

Kao jedino rješenje u ovim slučajevima često se nameće obuka, program ili kurs u potpuno različitoj djelatnosti, koja je inače deficitarna sa kadrovima.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Branka Rogač, viši saradnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, polaznici programa obrazovanja odraslih u ovom entitetu najviše se odlučuju za zanimanja medicinskog tehničara, vozača motornih vozila, ekonomskog tehničara i tehničara drumskog saobraćaja.

“Generalno najveće interesovanje je za programe u struci zdravstvo, saobraćaj i ekonomija, pravo i trgovina”, kazala je Rogač za Fokus.ba.

U toku 2017. godine u programe obrazovanja odraslih u RS-u upisana su 1.454 polaznika. Riječ je o značajnom povećanju u odnosu na 2016. godinu kada je u programe obrazovanja odraslih upisano 1.198 polaznika.

U BiH su aktivne i određene poslovne akademije koje nude kurseve i certifikate u oblasti informacionih tehnologija i menadžemnta, dok pojedine organizacije i instituti nude i besplatne kurseve, pogotovo u oblasti informacionih tehnologija u kojoj nedostaje inžinjera sa iskustvom.

Veliki problem u BiH predstavlja i odliv radne snage, zbog čega u pojedinim oblastima praktično nedostaje radnika. Dok RS bilježi kakve-takve rezultate u prekvalifikaciji radnika, u FBiH je na biroima i dalje prisutan veliki broj radnika koji nemaju podršku države za prekvalifikaciju.

Privrednici u BiH prošle su godine bili primorani da zbog sve većeg odliva domaćih kvalificiranih radnika, poput zidara, tesara, keramičara ili tekstilaca, ovu radnu snagu “uvoze” iz inostranstva. Tako su u BiH dolazili radnici iz Srbije, Turske, Hrvatske, Italije i Kine.