Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žarić: Elektroprenos BiH su potcjenjivali, a najveći smo investitor u zemlji

matan_zaric

Generalni direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić kazao je u intervjuu za Faktor da je prvi put od 2006. godine, kada je osnovana ova jedina zajednička kompanija Federacije BiH i RS-a, vanjski revizor dao nalaz i mišljenje bez ijedne rezerve ili preporuke.

– Dobit kompanije u 2015. godini je bila oko 6,5 miliona KM. Prema zakonu, za rezerve i zdvajamo oko pet posto, a ostalu smo dobit, po zaključku Skupštine društva koju čine dva premijera, podijelili dioničarima, prema odnosu 3,5 miliona KM Federaciji BiH i oko 2,5 miliona KM RS-u – kazao je Žarić.

Dolaksom nove uprave 2013. godine u kompaniji je radilo oko hiljadu ljudi, a u međuvremenu je primljeno još 350 radnika raznih profila, a iako Elektroprenos BiH važi za trenutno najpoželjnijeg poslodavca u državi, Žarić je kazao da su imali i neočekivanih iskustava prilikom zapošljavanja.

– U jednom momentu smo imali strah da li ćemo uspjeti obučiti sve ljude. Nećete vjerovati šta nam se dešavalo. Primimo radnika, a on drugi dan traži nazad svoju knjižicu. Bilo je pet-šest takvih slučajeva, jer je trebalo ući u trafostanicu i raditi, a oni koji su bili priučeni elektrotehničari ili sa kupljenim diplomama, nisu imali znanje ni iskustvo za taj posao – istakao je Žarić.

Zbog višegodišnje blokade Elektroprenosa BiH ogromna suma novca je bila blokirana, pa Žarić ističe i kako je taj novac ulagan nakon što je kompanija konačno odblokirana 2013. godine.

– Kada smo krenuli s ulaganjem imali smo na raspolaganju oko 280 miliona KM, s tim da se svake godine ponovo izdvajaju sredstva kroz amortizaciju i ostalo, pa je taj iznos i ove godine bio oko 250 miliona KM. Čim je došla ova uprava, raspisali smo niz tendera, proveli kompletnu proceduru oko javnih nabavki i uspjeli do sada potpisati ugovore ukupne vrijednosti od 150 miliona KM. Radi se uglavnom o izgradnji 110 trafostanica, a trenutno radimo na njih 25. To se trenutno ne radi nigdje u regiji i najveći smo investitoru zemlji. Također, radimo izgradnju dalekovoda, a dobar dio ugovora odnosi se i na rekonstrukciju i izgradnju zgrada, nabavku opreme i drugo. Trenutno u proceduri imamo oko 50 do 60 miliona
KM nabavke – kazao je direktor Elektroprenosa BiH za Faktor.

Podsjetio je da im trenutno najveći problem u poslovanju predstavljaju javne nabavke.

– Procedure nikako ne možemo da dovedemo do kraja zbog manjkavosti i nedorečenosti Zakona o javnim nabavkama. Otvara se mogućnost da se svako može žaliti i svi to koriste bez ograničenja. Procesi se zbog toga obustavljaju, vraćaju na početak i to nam otežava rad – rekao je Žarić.