Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zastupnici u Skupštini HNK-a u pola godine radili samo 13 sati i 15 minuta

BiH

skupstina hnk

Odsustvo otvorenih političkih, odnosno stranačkih sukoba u HNK-u, u prvoj polovici 2016. godine nije za ishod imalo naročito pozitivne rezultate institucija vlasti, rečeno je na konferenciji za novinare CCI-a tijekom prezentiranja rezultata monitoringa rada Vlade i Skupštine HNK-a za razdoblje od 1.1. do 30. 6. 2016. godine.

Iz CCI-a ističu kako se to posebno odnosi na Skupštinu HNK-a. Nakon dvomjesečne pauze u maju  i junu, zastupnici Skupštine HNK-a radili su u julu, a onda otišli na kolektivni godišnji odmor. Nakon kakvog rada i kakvih rezultata se naši političari odmaraju, pitaju se iz te organizacije.

Skupština HNK-a, ne održavši nijednu sjednicu u maju i junu, spustila je intenzitet rada u prvoj polovici 2016. godini na najnižu razinu u posljednjih šest godina.

Time je efektivni rad zastupnika Skupštine HNK-a u prvih šest mjesecu 2016. godine, trajao svega 13 sati i 15 minuta.

Rezultati iz prve polovice 2016. godine, smještaju Skupštinu HNK-a pri dno kantonalne ljestvice. Isto tako, i po broju usvojenih zakona Skupština HNK-a spada među najlošije od svih kantonalnih skupština. HNK je jedini kanton koji još uvijek nema, ni u kojem obliku, svoju usvojenu strategiju razvoja. Osim toga, Skupština u prvoj polovice ove godine nije održala niti jednu tematsku sjednicu.

S druge strane, Vlada HNK-a je u konačnici u prvoj polovici ove godine ostvarila jedan od svojih najboljih rezultata u posljednjih šest godina.

Među nerealiziranim mjerama Vlade HNK-a, navode iz CCI-a, nalaze se i neke vrlo značaje koje bi mogle dovesti do korijenitih promjena te do poboljšanja života građana.

Tu se prije svega misli na Strategiju zapošljavanja i Strateški plan za provođenje reforme iz oblasti zdravstva za područje HNŽ-a.

IZ CCI- a ističu kako Vlada HNK-a krši Zakon o ravnopravnosti spolova. Naime, ni nova, kao ni prethodna Vlada HNK-a, u svome sastavu nema niti jednu ženu.