Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završena investiciona konferencija u Trebinju

trebinje_investiciona_konferencija

Grad Trebinje će subvencionirati iznos bruto plaće za novozaposlene radnike u poslovnim i ekonomskim zonama, i to u ovoj godini u iznosu od 500.000, a u 2018. sa milion konvertibilnih maraka, najavio je direktor lokalne Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković.

Na posljednjem panelu Investicione konferencije u Trebinju, šefica Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Željka Ružić govorila je o regulacionim planovima atraktivnih lokacija za potencijalnu izgradnju industrijskih, stambeno-poslovnih i turističkih objekata.

Poseban akcenat je stavila na poslovne zone „Zasad polje“, „Istočni logor“ i „Volujac“, te istakla da se potrebne dozvole – lokacijski uslovi i građevinska dozvola dobijaju za maksimalno dva dana.

Ukazala je i na dvije pogodnosti koje se odnose na gradsko građevinsko zemljište.

Dragan Popović, direktor trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje je govorio o ljudskim resursima, za koji su se svi prisutni složili da su i najbitniji. Predstavio je obrazovnu strukturu nezaposlenih osoba, te zanimanja kojih je trenutno najveći broj prisutan na Zavodu.

– Završeni su javni pozivi za zapošljavanje, samozapošljavanje, dokvalifikaciju, prekvalifikaciju, stimulisanje nezaposlenih osoba, koje su navršile 50 godina života i za obrazovanje Roma. Po ovom projektu se prijavilo 207 osoba za samozapošljavanje, a 120 poslodavaca je uputilo zahtjev za zapošljavanje 240 osoba. Želim da naglasim da nam je jako bitan projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije za koji smo izdvojili 500.000 konvertibilnih maraka za 500 osoba – rekao je Popović.

Naveo je i da se u odnosu na 2016. godinu broj nezaposlenih u Hercegovini smanjio za šest posto, a u prvih pet mjeseci 2017. za 1,7 posto u odnosu na raniji period.

Posljednji dio četvrtog panela posvećen je projektima prekogranične saradnje. O njima su govorili Slobodan Vulešević iz nevladinog sektora i Alisa Aliti Vlašić iz Dubrovačke razvojne agencije.

Vulešević je predstavio dokument „Mehanizmi saradnje gradova Trebinje i Dubrovnik“. Cilj dokumenta jeste uspostavljanje višeg nivoa saradnje u svim oblastima.

Investiciona konferencija “Investiraj u Trebinje” 2017, koja je okupila brojne domaće privrednike i strane investitore, visoke funkcionere i predstavnike uspješnih preduzeća, završena je predstavljanjem zaključaka.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da je uspostavljena saradnja s brojnim privrednicima koji su zainteresovani najviše za Novo Trebinje i nove građevinske zone, a stigla su i pisma namjere za izgradnju fabrika dječje hrane i boja i lakova, izgradnje dva hotela, filmskog centra, izgradnju fabrike medicinske opreme. Istakao je da će na pomenuta pisma namjere biti odgovoreno u narednih mjesec dana.