Biznis

"Dehoge"

Zbog kasnog “otvaranja” Njemačkoj fali konobara, kuhara, sezonaca…

12/07/2021

Prema podacima saveznog ureda za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.

Udruženje njemačkih ugostitelja požalilo se u ponedjeljak na manjak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio je podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto manje ljudi nego prije pandemije.

“Brojni hoteli i restorani se žale da im nedostaje osoblja”, rekla je Ingrid Hartges, direktorica Dehoge, krovnog udruženja njemačkih hotelijera i ugostitelja.

Najviše nedostaju kuhari, sezonski radnici iz inostranstva i studenti.

Hartges je objasnila kako je velik broj pomoćnog osoblja, posebno studenata, tokom zatvaranja zbog pandemije pronašao novi posao.

“Oni koji su nekad radili kao konobari prešli su naprimjer u logističku branšu koja je doživjela procvat tokom pandemije”, rekla je Hartges u razgovoru za medijsku grupu Redakcijska mreža Njemačke.

Dodala je kako su brojni sezonski radnici iz inostranstva koji su radili u njemačkim restoranima i hotelima radije otišli u Austriju i Švicarsku gdje su hoteli i restorani otvoreni prije nego u Njemačkoj. To se, kako je rekla, odnosi i na njemačke sezonske radnike.

“Branši i zaposlenima je potrebna perspektiva”, rekla je Hartges i zatražila i porezno rasterećenje vlasnika hotela i restorana što bi povećalo plaće i privuklo dovoljno radnika.

Kvalificirani kuhar u Baden-Wuerttembergu, jednoj od bogatijih saveznih pokrajina, prosječno mjesečno zarađuje oko 2.200 eura bruto, objavio je online servis jobs-regional.de.

Prema podacima saveznog ureda za zapošljavanje, u hotelijerstvu i gastronomiji trenutno radi 154.000 osoba, 14 posto manje nego 2019.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.