Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog povećanja broja putnika: Gradit će se novi objekti na aerodromu u Tuzli

aerodrom tuzla
Aerodrom u Tuzli

Radi povećanja broja putnika i broja letova, Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) u idućoj godini planira izgradnju dodatnih objekata, te rekonstrukciju postojećih. Riječ je o višemilionskoj investiciji za koju bi se sredstva dobila iz kreditnih zaduženja, te iz budžeta Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim proširenja objekata aerodroma, tokom današnjeg sastanka prezentiran je i projekt zgrade za Graničnu policiju BiH i Upravu za indirektno oporezivanje, kao i drugi projekti koji se trenutno realiziraju na aerodromu.

”Očekujemo da bi u idućoj, 2017. godini mogli imati aerodromu po uzoru na evropske. Bit će ovo još jedna lijepa priča o aerodromu”, izjavio je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Rifat Karasalihović, direktor MAT-a, podsjetio je na konstantan porast broja prevezenih putnika i povećanje broja letova. Prema njegovoj izjavi, u 2013. godini sa ovog je aerodroma prevezena 61.500 putnika, a godinu poslije duplo više, 130.000. Godine 2015. prevezeno je 256.000 putnika, a u toku ove 304.000. Plan je, navodi Karasalihović, da iduće godine broj prevezenih putnika dostigne cifru od preko 500.000.

”Tokom rekonstrukcije i proširenja putničkog terminala, sve aktivnosti će se nesmetano odvijati. Investicija za proširenje koštat će 4,5 miliona KM, a pola novca ćemo obezbijediti kroz kreditna sredstva, a drugu polovicu iz kantonalnog i federalnog budžeta. Trenutno se leti prema deset destinacija, a od marta iduće godine uvodimo još šest novih odredišta. Prema tome, sa MAT-a će se ići na 16 destinacija, što znači da ćemo imati do 40 letova sedmično”, naveo je Karasalihović, dodajući da se i kargo letovi, kojima se u Republiku Tursku vrši izvoz mesa iz BiH, odvijaju prema potpisanom ugovoru.

Bego Gutić, premijer TK, izjavio je da Uprava za indirektna oporezivanja prati sve aktivnosti, a planira izgradnju kapitalnog objekta čija je vrijednost dva miliona KM.

”Do kraja godine najavili su da će raspisati tender, a sredstva su već obezbijeđena”, izjavio je Gutić.