Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP-ov “Warm-Up for Startups”: Najbolji startupi na jednom mjestu

warm-up-for-startups

U prostorijama inovacijskog i poduzetničkog centra Networks danas je održan jedinstven sajam poduzetništva „Warm-Up for Startups“ u organizaciji Fondacije „Networks“ i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima su se obratili Edin Mehić, suosnivač Networksa, Ajla Fijuljanin, direktorica Fondacije Networks i Adela Pozder Čengić, voditeljica sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Kako u BiH tako i globalno, UNDP kroz svoje programe nastoji pružiti podršku vlastima za stvaranje politika i poticajnih intervencija u korist mladih ljudi, razvijanje njihovog poduzetničkog duha, a posebno onih intervencija kojima se razvijaju znanja i sposobnosti potrebni privatnom sektoru.

warm-up-for-startups3

„Mi u UNDP-u vjerujemo, da je spajanje mladih ljudi koji sa sobom donose energiju i entuzijazam sa poduzetnicima i inovatorima pravi put da se njihove vještine i ambicije osnaže, kao i da se stvore dugotrajni pozitivni efekti u obliku novih prilika, radnih mjesta ili novih saznanja,“ rekla je Adela Pozder Čengić, voditeljica sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

„Iako ovakve inicijative bude veliko interesovanje, činjenica je da u BiH još uvijek nedostaje organiziran i strateški pristup sa jasno identifikovanim aktivnostima i ciljevima, koji bi u konačnici promjenio situaciju kada je u pitanju nezaposlenost mladih ljudi. Takav pristup bi svakako trebao uključiti privatni sektor, inovacione centre i sve relevantne aktere, kako bi mladi uskladili vještine koje stiču kroz obrazovanje sa onim koje su potrebne na tržištu rada“, dodala je ona.

warm-up-for-startups1

Događaj je okupio 32 startupa iz Sarajeva, Travnika, Zenice, Mostara, Visokog, Tuzle, Ljubljane, Maribora, Velenja, Kragujevca, i Beograda. Svi učesnici imali su priliku predstaviti svoj dosadašnji rad ali i stvoriti nova prijateljstva i strateška partnerstva. Za učesnike su također organizovane radionice sa profesionalnim mentorima, te umrežavanje sa predstavnicima domaćih i regionalnih kompanija i potencijalnim investitorima.

warm-up-for-startups5

Nakon uspješno realizovanog prvog akcelerator programa koji je rezultirao sa 14 startupa i 5 investicija, poduzetnički i biznis centar Networks zvanično otvara i drugi akcelerator program. Kao i do sada, program je otvoren za sve mlade poduzetnike iz svih sektora, koji će dobiti priliku razvijati svoje biznis ideje uz potpunu mentorsku, logističku i finansijsku pomoć.

warm-up-for-startups2

Tokom današnjeg događaja, novi kandidati će imati priliku po prvi put predstaviti svoje ideje, te time osigurati mjesto u jedinstvenom programu u našoj zemlji.