Biznis

Tropski val

Zbog vrućina skočila prodaja klima-uređaja: “Prodamo ih dnevno i po 10”

16/06/2019

“Prodaja klima-uređaja je dobra otkako se vrijeme proljepšalo. Moglo bi se reći da je, u odnosu na prethodnu godinu, mnogo bolja”

Tropske temperature koje su posljednjih dana zapljusnule BiH, ali i regiju donijele su veću potražnju za klima-uređajima, bez kojih se, kako ističu prodavači, teško može normalno funkcionisati, piše Večernji list BiH.

Tako se u trgovinama, gdje se inače prosječno prodaju jedan ili dva uređaja dnevno, sad prodaje i po 10 njih. Da je povećanja potražnja, potvrdili su i u jednom hercegovačkom servisu.

– Radimo isključivo Fujitsu uređaje, japanski brend koji je malo skuplji od onih kineskih. Ali, uprkos cijenama, potražnja je znatno povećana u odnosu na prethodne mjesece. Svi znamo koliko vruće može biti u Hercegovini i da je gotovo nemoguće normalno funkcionirati bez klime – kaže jedan od radnika firme koja se bavi prodajom klima ističući i koje su najtraženije.

– Ljudi kod nas najčešće traže klime i koje mogu grijati. Najveća nam je prodaja, osim tokom ljeta, u septembru i oktobru kad nam se stvaraju velike gužve i kad je riječ o montaži. Već sad se na montiranje klime čeka oko sedam dana – priča u razgovoru, navodeći cijene i najtraženije modele.

– Najpovoljnija klima koja je u našoj ponudi je 890 KM, dok je najtraženija koja stoji 1100 KM, koja ima mogućnost hlađenja i grijanja – objasnio je.

Ali, osim u Hercegovini, gdje je poznato da su ljeta ‘paklena’, i u drugim dijelovima BiH vlada veliko zanimanje za kupnju ovih uređaja. I u jednoj banjolučkoj trgovini za Nezavisne novine su kazali da je posljednjih 10-ak dana potražnja znatno povećana.

“Prodaja klima-uređaja je dobra otkako se vrijeme proljepšalo. Moglo bi se reći da je, u odnosu na prethodnu godinu, mnogo bolja”, rekli su u trgovini i dodali da su cijene klima-uređaja 560 KM – 1400 KM.

Ali, s druge strane, ono na što svakako treba obratiti pozornost je temperatura hlađenja koja nikako ne smije biti ekstremno drukčija od one vani. A preporuka je da razlika u temperaturi ne bude veća od pet do osam stepeni jer nekontrolirano rashlađivanje prostorija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.