Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeleni ekonomski razvoj: Lajk za pametnu energiju u Livnu

energetika2

U sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, na gradskom trgu u Livnu održan je edukacijsko-zabavni događaj “Lajk za pametnu energiju” kako bi se doprinijelo boljem razumijevanju energetske učinkovitosti kod djece i mladih.

Brojni posjetitelji su dobili korisne savjete i informacije o načinima pametne upotrebe energije i značaju energetske učinkovitosti.

Profesor Atom, glavni junak kampanje “Lajk za pametnu energiju” vozio je “pametno biciklo” i proizvodio električnu energiju kako bi najmlađim posjetiteljima na događaju pokazao da je energija svuda oko nas samo je trebamo naučiti pametno koristiti.

Također posjetitelji su bili u prilici probati “pametno biciklo” te sudjelovanjem u kvizu “Znanjomat” osvojiti zanimljive poklone.

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, u suradnji s partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskim veleposlanstvom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku učinkovitost Republike Srpske, već treću godinu u Bosni i Hercegovini provodi projekat “Zeleni ekonomski razvoj”.

Cilj je projekta stvoriti uvjete za investicije u projekte energetske učinkovitosti, povećati broj “zelenih radnih mjesta”, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka gospodarskom rastu i razvoju.

– U sklopu projekta tijekom ove godine će se mjere energijske učinkovitosti provesti na više od 40 javnih objekata u BiH, čime će se doprinijeti smanjenju trošenja javnih proračuna na zagrijavanje objekata, smanjiti emisije CO2 i poboljšati komfor korisnika objekata – smatraju predstavnici UNDP-a.

Turneju koju je profesor Atom započeo u Sarajevu, nakon Livna će nastaviti u Bugojnu, Zenici, Banja Luci, Sanskom Mostu i Drvaru.

Od velikog značaja je javnost informisati o načinima uštede energije, te im ukazati na činjenicu da racionalnije korištenje energije ne utječe negativno na kvalitetu života već se time doprinosi zaštiti prirode i okoliša, uštedi novca i osiguravanju bolje budućnosti za generacije koje dolaze – kazali su predstavnici UNDP-a.