Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama sumnja u namjere Rusije za postizanje trajnog mira u Siriji

putin-obama

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je iznio sumnje u posvećenost Rusije da posreduje u postizanju trajnog mira u Siriji, ali je istakao da se Sjedinjene Američke Države, bez obzira na to, moraju posvetiti zaustavljanju nasilja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Testiraćemo i vidjeti da li se može dobiti nešto što održava mir, a ako ne, onda će Rusija vrlo jasno pokazati da je neodgovoran saučesnik na svjetskoj sceni, koji podržava ubilački režim, i moraće dati odgovore na međunarodnoj sceni“, naglasio je Obama.

Obama je istakao da će SAD insistirati na određenim “donjim granicama“, ukoliko želi da poboljša svoju saradnju sa Rusijom, koja će uključivati suzdržanost sirijske vlade što je do sada bilo neostvarljivo.

SAD su trenutno u pregovorima sa Rusijom o potencijalnom proširenju vojne saradanje u Siriji, koje bi moglo uključivati dijeljenje obavještajnih informacija. Međutim, plan je naišao na negodovanje određenih službenika, posebno iz Pentagona, koji sumnjaju u pouzdanost Rusije.

Američki predsjednik kritikovao je postupke Rusije u ratom razorenoj zemlji rekavši da “potežu veoma ozbiljna pitanja“ o svojoj obavezi da pomogne u povlačenju Sirije “sa ivice“, ali je dodao da su “opcije ograničene“.

“Moramo vidjeti da li možemo ili ne možemo dobiti stvarni prekid neprijateljstava u februaru, ali sporazum je ugrožen u posljednjih nekoliko mjeseci jer se pobunjenici i snage koje su u savezu sa sirijskim predsjednik Basharom al-Assadom i dalje sukobljavaju. Uglavnom nedavno u Halepu, gdje su Assadove snage opkolile dijelove grada koje drže pobunjenici. Kršenja primirja došla su do tačke na kojoj ono jedva postoji“, kazao je Obama.

Izjave američkog predsjednika došle su nakon dvosatnog sastanka sa njegovim savjetnicima za nacionalnu sigurnost na kojem je tema bila opasnost koju predstavlja ISIS.