Biznis

Zemlje Bliskog istoka na nafti će izgubit nevjerovatnih 500 milijardi dolara

25/04/2016

Zemlje izvoznice nafte s Bliskog istoka izgubile su u prošloj godini nevjerojatnih 390 milijardi dolara prihoda zbog niskih cijena nafte, a u ovoj godini trebale bi se pripremiti za još veće gubitke, iznad 500 milijardi dolara, objavio je u ponedjeljak Međunarodni monetarni fond (MMF).

U revidiranom izvješću o gospodarskim izgledima objavljenom u ponedjeljak, MMF je objavio da će prihodi od izvoza nafte u tim zemljama dodatno pasti u 2016., za između 490 i 540 milijardi dolara u odnosu na 2014., kada su cijene nafte bile više. Cijene nafte pale su u januaru na oko 30 dolara za barel, u odnosu na 115 dolara za barel sredinom 2014. godine.

Direktor MMF-a za Bliski istok i središnju Aziju Masood Ahmed istaknuo je da će se ti gubici preliti u proračunske deficite i usporavanje gospodarskog rasta, posebice u zemljama kao što je Saudijska Arabija, koja još u znatnoj mjeri ovisi o nafti za financiranje svoje potrošnje.

Iako Saudijska Arabija radi na planovima temeljitog preustroja svog gospodarstva, prihodi od nafte su prošloj godini i dalje činili 72 posto ukupnih prihoda te zemlje. Saudijska Arabija tako predviđa u ovoj godini proračunski manjak od gotovo 90 milijardi dolara.

U izvješću se navodi da će gospodarski rast u šest zemalja članica Vijeća za suradnju Zaljevskih zemalja (GCC), odnosno u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Kataru, Bahreinu, Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, usporiti s 3,3 posto u 2015., na 1,8 posto u ovoj godini. Saudijska Arabija, najveće gospodarstvo u regiji, zabilježit će rast od nešto više od 2 posto.

MMF je poticao u tim zemljama reforme usmjerene na suzbijanje javne potrošnje na socijalne programe i pomoći, na koje su građani u Perzijskom zaljevu navikli. Poticao je tako ukidanje subvencija i ograničavanje plaća u javnom sektoru, kako bi te zemlje nadoknadile smanjene prihode u proračunima.

Većina zemalja članica GCC-a već je podigla cijene goriva, vode i struje. Od ostalih zemalja izvoznica nafte koje nisu članice GCC-a, Alžir je također nedavno podigao cijene goriva, električne energije i prirodnog plina, a Iran cijene goriva.

‘Cijene nafte će se vjerojatno oporaviti, ali se dugo vremena neće vratiti na razine koje smo zabilježili 2013. i 2014. godine, što znači da će mnoge zemlje morati smanjiti potrošnju i pokušati povećati prihode izvan naftnog sektora’, rekao je Ahmed za agenciju Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.