Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenički poljoprivrednici kreću u proizvodnju krastavaca kornišon

kornison3

Veća grupa poljoprivrednika sa područja Zenice će, u suradnji sa Zemljoradničkom zadrugom “Gračanka” iz Gračanice i firmom “Agrona” iz Živinica, početi proizvodnju krastavaca kornišona.

Oko dvadeset poljoprivrednih proizvođača s nemilskog područja, zatim Babina, Orahovice, Svića i Gornje Zenice, već je potpisalo ugovore o poslovnoj saradnji za proizvodnju krastavaca kornišona i zasijalo veće površine ovim povrćem.

Svi poljoprivredni proizvođači ranije su se upoznali s načinom proizvodnje ove vrste krastavaca, uslovima za kooperaciju i prihvatili poziv za poslovnu saradnju s kompanijama koje imaju bogato iskustvo u proizvodnji i distribuciji uroda.

Stručnjaci u ovoj oblasti ističu kako se uzgojem krastavaca na površini od jednog duluma može proizvesti i do sedam tona kornišona, za koje unaprijed imaju ugovorenu prodaju.

Prema zaključenim ugovorima, svi kooperanti od otkupljivača dobivaju sadni materijal, odgovarajuće gnojivo, zatim zaštitna sredstva i mreže, a, što je najvažnije, imaju garanciju da će im biti otkupljena kompletna proizvodnja.

Program proizvodnje krastavaca kornišona potpomaže Američka razvojna agencija USAID i njezin projekt “Partnerstvo za razvoj agrobiza” kojim se nastoji ojačati proizvodnja i otkup kornišona u Bosni i Hercegovini i dalje plasirati na domaće i europsko tržište.