Sindikat RMU Zenica

Zenički rudari od sutra organiziraju jednosatne štrajkove upozorenja

Foto: Vehid Begunić/FENA
Jedan od prethodnih štrajkova rudara

Kao razlog za najavu i organizaciju štrajkova naveli su blokade računa poduzeća te što se nisu povećale stope radnika za kredite prema bankama za mart, kao i nemogućnost isplate istih za april

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja (RMU) Zenica sutra u sedam sati stupaju u četverodnevni jednosatni štrajk upozorenja, koji će, ako njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, u četvrtak, 25. maja od 15.00 sati, prerasti u generalni štrajk.

Sindikat ZD RMU Zenica je odluku o organiziranju štrajka upozorenja te generalnog štrajka, zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, donio na svojoj sjednici još 11. maja. O tome su obavijestili predsjednika Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine Sinana Husića te direktora ZD RMU Zenica Mensura Hukića.

Kao razlog za najavu i organizaciju štrajkova naveli su blokade računa poduzeća te što se nisu povećale stope radnika za kredite prema bankama za mart, kao i nemogućnost isplate istih za april.

– Blokadom računa rudnika postoji opravdana bojaznost za daljim radom i opstankom RMU Zenica – stoji u odluci o štrajku, koju je Sindikat ZD RMU Zenica uputio na nadležne adrese.