Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

energetska efikasnost

Živinice grad partner 17. međunarodnog sajma privrede u Tešnju

FOTO: Fena

Prepoznavajući važnost i značaj održivog razvoja te energetske tranzicije, za centralnu temu ovogodišnjeg sajma odabrana je tema “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”, u sklopu koje će biti održana panel diskusija na aktuelne teme zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije

Zemlja partner ovogodišnjeg, 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2023, koji će biti održan od 27. do 30. septembra te na kojem će centralna tema biti “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”, bit će Republika Mađarska – potvrdio je Feni Semir Kantić, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg sajma te potpredsjednik Udruženja privrednika “Biznis centar“ Jelah-Tešanj, koje je i organizator ove manifestacije.

Grad partner tešanjskog sajma bit će Grad Živinice, a očekuje se da će ove godine biti više od 500 izlagača na lokalitetu preduzeća “Kamelia” d.o.o. Matuzići, koji obuhvata prostor od preko 20.000 kvadratnih metara.

Unutrašnji izložbeni prostor ove će godine imati više od 5.500 kvadratnih metara, a vanjski oko 15.000 kvadratnih metara. Prošle godine sajam je, primjerice, održan na 5.000 kvadratnih metara zatvorenog te 10.000 otvorenog izložbenog prostora, na kojem je svoje proizvode izložilo oko 300 kompanija.

-Zbog činjenice da se proteklih godina tražio ‘kvadrat više’, ove smo godine odlučili da povećamo izložbeni prostor. Kao i do sada, na našem su sajmu zastupljene sve industrijske grane, a prijave zainteresiranih izlagača primat ćemo do 20. septembra, kada ćemo znati koliko će tačno biti izlagača. Međutim, s obzirom da u glavnoj hali imamo nepopunjeno još samo 30-ak kvadrata, da je druga hala već popunjena, a da će ubrzo biti popunjena i treća hala, jasno je da smo već opravdali sva očekivanja te prošlogodišnje priznanje i status međunarodnog sajma, koji nam je dodijelila Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine – ističe Kantić.

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona će, kako je rekao, na osnovu javnog poziva izabrati te predstaviti nekoliko preduzeća iz tog kantona upravo u trećoj hali i za nekoliko dana će dobiti spisak firmi koje će biti na tom zajedničkom štandu.

Prepoznavajući važnost i značaj održivog razvoja te energetske tranzicije, za centralnu temu ovogodišnjeg sajma odabrana je tema “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”, u sklopu koje će biti održana panel diskusija na aktuelne teme zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije.

Tešanjski sajam, kaže Kantić, prepoznat je kao istinski sajam privrede, jer se na njemu pojavljuju proizvođači, trgovački predstavnici…

-Prva dva dana sajma budu osnivači kompanija koji vođenje porodičnih kompanija već prepuštaju drugoj generaciji privrednika u svojim porodicama. Tako su u top-menadžmentu tešanjskih kompanija na čelu već druga generacija privrednika – ističe Kantić, koji poziva sve da ih posjete te dodaje da je kao i proteklih godina, ulaz besplatan za sve posjetioce.

Ministarstvo privrede ZDK te zemlja partner Mađarska za svoje su privrednike zakupili po 250 kvadratnih metara zatvorenog izložbenog prostora, a već su im stigle prijave predstavnika kineskih i japanskih, zatim firmi iz Sjedinjenih Američkih Dažava te zemalja regiona, kao i većine evropskih zemalja. Kompanije iz Njemačke, Italije, Austrije, Švicarske, naglašava Kantić, tradicionalno dolaze na sajam u Tešanj.