Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dodijeljene nagrade

“Zlatno S” Sparkasse Banke: Predstavljen Zbornik odabranih radova iz ekonomije i bankarstva

parkasse – press 1

Predsjednik Uprave Sparkasse Banke Amir Softić istaknuo je da je strateško opredjeljenje Banke da putem ovakvih programa doprinese ambijentu u kojem će se promišljati i istraživati rješenja za ekonomski prosperitet BiH

U Sarajevu je danas predstavljen Zbornik odabranih radova iz oblasti ekonomije i bankarstva nominiranih za nagradu „Zlatno S“. Ovu inicijativu i nagradu Sparkasse Banka pokrenula je 2022. godine u partnerstvu sa pet vodećih ekonomskih fakulteta univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci i Zenici, te Sveučilišta u Mostaru.

Nagrade „Zlatno S“ dodijeljene su mag. oec. Zvonimiru Miletiću za istraživački rad o temi „Potencijal razvoja mirovinskih fondova kapitalizirane štednje u BiH“ i dr. sc. Tei Mioković Polić za rad „Unapređenje performansi primjenom integrisanog upravljanja rizicima: finansijski sektor BiH“.

Evaluaciju i selekciju pristiglih radova vršila je komisija sastavljena od renomiranih članova akademske zajednice, na čelu sa prof.dr.sc. Željkom Šainom.

Predsjednik Uprave Sparkasse Banke Amir Softić istaknuo je da je strateško opredjeljenje Banke da putem ovakvih programa doprinese ambijentu u kojem će se promišljati i istraživati rješenja za ekonomski prosperitet BiH.

“„Zlatno S“ je zapravo mjesto susreta nauke i struke”

– Projekat „Zlatno S“ predstavlja inicijativu kojom Sparkasse Banka želi da pokaže promjenu poslovnog modela sa onog koji je bio posebno vezan za isključivo nuđenje osnovnih finansijskih usluga, klasičnih finansijskih servisa, ka onome koji smo nazvali finansijsko zdravlje. To znači mnogo aktivniju ulogu banke u kreiranju jednog ambijenta koji treba da doprinese prvenstveno stvaranju nove vrijednosti u našem društvu, poboljšanju životnog standarda stanovništva i ekonomskom blagostanju. „Zlatno S“ je zapravo mjesto susreta nauke i struke. Mjesto susreta stručnjaka koji treba da raspravljaju, analiziraju, donose neke nove vrijednosti, nove empirijske zaključke koji trebaju pomoći ekonomiji BiH da bude jača i stabilnija – rekao je Softić.

Nagrade “Zlatno S” dodijeljene su mag. oec. Zvonimiru Miletiću i dr. sc. Tei Mioković Polić

Naglasio da će rezultati prvog ciklusa „Zlatnog S“ biti predstavljeni široj javnosti, te najavio nastavak projekta i novi konkurs, pozvavši mlade ljude i stručnjake da se prijave.

Predsjednik Komisije, profesor Željko Šain Šain kazao je da se BiH nalazi u jednom posebnom trenutku razvoja, kada joj je, pored iskrene ljubavi, potrebno i veliko znanje.

– Ovaj projekat „Zlatno S“ pokazuje kako se znanje koje postoji u našoj zemlji može implementirati i naći mjesto u sveukupnom razvoju BiH. Ovo nije samo projekat Sparkasse banke. Ovo je projekat misaonih ljudi koji žele dobro i sebi i svojoj porodici i BiH. Bez znanja nema napretka – rekao je Šain.

Nagrađene radove ukratko su prezentirali njihovi autori. Mioković Polić je kazala da su tradicionalni silosni modeli, koji podrazumijevaju pojedinačno upravljanje rizicima, prevaziđeni. Zato je potrebno posmatrati ih sveobuhvatno.

“Ovaj model je primjenjiv s tim da zahtijeva dodatne edukacije”

– Novi modeli kao što je integrisano upravljanje rizicima preporučuju simultani pogled na sve rizike i prilike sa kojima se organizacija suočava i na posljedične koristi koje se mogu pojaviti iz međusobne komunikacije tih rizika. Ja sam se bavila organizacijama koje su pružaoci finansijskih usluga u našoj zemlji. Ovaj model je primjenjiv s tim da zahtijeva dodatne edukacije, kao i sluh regulatora i supervizora u finansijskom sektoru – kazala je Mioković Polić.

Autor prvonagrađenog rada Zvonimir Miletić zaključio je da tema penzionih fondova nije dovoljno zastupljena u poslovnoj i naučnoj zajednici uprkos starenju stanovništva, što značajno ugrožava trenutno jedini stup penzionog sistema.

– Potreban je sistemski angažman u smjeru poticaja razvoja prvenstveno dobrovoljnih fondova uvođenjem stimulativnih zakonskih odredbi, ali i aktivnim poticanjem na osnivanje i učlanjivanje u fondove – rekao je Miletić.

Cilj Sparkasse banke je da pvu nagradu pretvori u tradicionalno, gosišnje mjesto susreta akademske zajednice, finansijskog i relanog sektora, te promocijee dobrih stručnih, istraživačkih i naučnih rješenja iz oblasti ekonomije i bankarstva.