Vlada FBiH

Zrak ne ide u stečaj, firma dobila novu šansu

Foto: Adi Kebo/ Žurnal
Zrak d.d. Sarajevo

U postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14.4.2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo povodom podnesene žalbe na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14.4.2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji Ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi Sporazum sa radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje.

Imajući u vidu navedeno, Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje pomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje.