Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivredna proizvodnja u nadležnosti entiteta

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je danas da će resorni ministar pripremiti informaciju za sjednicu Vijeća u četvrtak u vezi s aktuelnim problemima proizvođača maline u BiH o kojoj će biti upoznati i poslanici državnog parlamenta.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić danas je na sjednici tog doma postavio pitanje da li je Vijeće ministara BiH razmatralo informaciju o aktuelnim problemima proizvođača maline, te šta će poduzeti radi spašavanja proizvodnje maline u BiH kao i poboljšanju statusa održivosti i konkurentnosti ove perspektivne proizvodnje jagodičastog voća.

Pitanje u vezi s tim problemom postavila je i poslanica Nermina Kapetanović.

– Želim da naglasim nekoliko vrlo bitnih stvari zato što sve vrijeme na ovaj način na koji se postavljaju pitanja stvaramo konfuziju unutar proizvođača, privredne zajednice i građana BiH, jer stalno miksamo nadležnosti. Moramo se držati nadležnosti koje ima Vijeće ministara BiH. Vi kao Parlamentarna skupština nama proširite naše nadležnosti, dajte nam u nadležnost sve ove zadatke i onda imate pravo da pitate šta smo uradili, a mi imamo obavezu to da uradimo – istaknuo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, pitanje tržišno-cjenovne politike i politike poticaja poljoprivredne proizvodnje nije u nadležnosti Vijeća ministara, nego entitetskih ministarstava „tako da mi uopće ne raspolažemo informacijama tokom sezone o uzgoju, proizvodnim količinama, cijenama, načinu otkupa poljoprivrednih proizvoda itd.“.

– Vrlo smo voljni da pomognemo u skladu s nadležnostima koje ima Vijeće ministara. Posebno ćemo dati doprinos u osiguranju usklađivanja koordinacije primjene monitoringa propisa iz oblasti poljoprivrede, ali ne možemo diktirati otkupne cijene i subvencije. Da bi te nadležnosti bile potpuno jasne, ako vi mislite drugačije, predlažem da Parlamentarna skupština sada donese odluku i naredi entitetskim vladama da povećaju cijene otkupa maline i da 100 posto povećaju cijene subvencija za jagodičastu proizvodnju i time će stvari biti riješene – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara.

Dodao je da, isto tako, ne prihvata odgovor u kome će se reći da Parlamentarna skupština nije nadležna da to radi, „jer onda smo u kontradikciji, traži se od Vijeća ministara da radi nešto za što nije nadležno, a Parlamentarna skupština ne može to narediti“.

– Dakle, držimo se nadležnosti. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći. To pitanje smatramo izuzetno važnim. Proizvodnja malina je jedna od najbrže rastućih privrednih grana i proizvodnje u BiH, sedam posto ukupne svjetske proizvodnje malina se proizvodi u BiH. Mi se nalazimo među šest zemalja svijeta po proizvodnji malina – istaknuo je Zvizdić.

Dodao je da vode brigu o tome, imat će informaciju i uradit će sve, ali ono što je u skladu s nadležnostima Vijeća ministara BiH.