Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Prijedoru 20. jula kolektivna dženaza i ukop 22 žrtve

BiH

prijedor dzenaza

Medžlisi Islamke zajednice Prijedor i Kozarac i ove godine će prema ustaljenom terminu organizirati kolektivne šehidske dženaze 20. jula 2017. godine, a one će biti obavljene na stadionu “Berek” na Skeli, sa početkom u 09:00 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni odbor za organizaciju kolektivnih šehidskih dženaza Prijedor-Kozarac saopćio je kako su, prema trenutnim informacijama, do danas ukupno identifikovana 22 šehida za kolektivnu dženazu.

“Apelujemo na sve porodice koje su pronašle svoje najmilije, da se jave u Centar za identifikaciju posmrtnih ostataka Šejkovaču u Sanskom Mostu, za potrebne analize i saglasnosti, kako bi mogao biti kompletiran broj šehida za ukop. To je moguće uraditi najkasnije do 15. jula 2017”, navedeno je u saopćenju.

Obzirom da se ove godine navršava 25 godina od masovnog ubijanja i progona Bošnjaka Prijedora i Kozarca, iz odbora su pozvali sve eminentne ustanove, vladine i nevladine organziacije, da pruže podršku svojim prisustvom na dženazi, da na taj način podjele tugu i bol porodica žrtava, te da se šehidi isprate onako kako zaslužuju, odnosno u skladu sa islamskim propisima i tradicijom.

U Prijedoru je 20. jula 1992. godine, prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava, počinjen jedan od najvećih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, kad je u jednom danu ubijeno oko 1.600 civila mahom bošnjačke nacionalnosti.

Prema podacima udruženja, tokom rata je na području Prijedora u akcijama samoproglašenih vlasti bosanskih Srba protiv nebošnjačkog stanovništva ubijeno ili nestalo više od 3.000 ljudi. Mnogi su zatvarani, mučeni i ubijani u logorima od kojih su najpoznatiji Omarska, Trnopolje i Keraterm. Haški tribunal i i sudovi u BiH osudili su 30 osoba na zatvorske kazne u ukupnom trajanju više od 230 godina.