Zvizdić sa kineskim investitorima: Spremnost za unapređenje saradnje

Zvizdic 14-07-17 004

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, danas je u Sarajevu primio Gu Yifenga, predsjednika uprave kineske kompanije CRRC Urban Traffic Kft, i Nijaza Hastora, vlasnika ASA Prevent grupacije. Razgovarali su o investiranju u BiH, sa posebnim akcentom na saobraćajni sektor, saopšteno je iz Vijeća ministara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je izrazio zadovoljstvo saradnjom NR Kine i BiH, te rekao da su bilateralni odnosi dvije države dobri i bez otvorenih pitanja. Istaknuo je da BiH već sarađuje sa kineskim firmama i da postoji spremnost za unapređenje saradnje u mnogim oblastima, a posebno u sektoru izgradnje saobraćajne infrastrukture.

Yifeng je rekao da su u BiH prepoznali prostor za nove investicije i izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje sa jednom od najvećih bh. kompanija ASA Prevent grupacijom. On je kazao da saradnja između BiH i Kine može doprinijeti razvoju cijele regije Zapadnog Balkana.

Tokom sastanka, Hastor je istakao da dovođenje jednog od najvećih investitora iz Kine predstavlja doprinos razvoju bh. privrede i jačanju infrastrukture koja je ključna za privlačenje novih investicija.

Zvizdić je kazao da su za ekonomski napredak BiH ključne nove investicije i naglasio zadovoljstvo činjenicom da kompanija CRRC namjerava investirati u BiH i raditi sa uspješnim domaćim kompanijama.