Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

​Njemačkim dizelašima drastično pada cijena

oduzeti automobili

Njemačka okreće leđa dizelašima, pokazuje broj registracija novih vozila s dizel motorima koji kontinuirano pada. Skandal s prljavim dizel motorima već je donio ozbiljne posljedice.

1. januara 2017. u Njemačkoj je bilo registrovano oko 45 miliona automobila. Dvije trećina od toga bili su benzinci, a jedna trećina dizelaši.Više od polovice građana Njemačke izgubilo je povjerenje u njemačke dizel automobile, pokazalo je istraživanje.

Njih dvije trećine mišljenja je da politika previše popušta ključnoj automobilskoj industriji. Milioni vozila sada moraju biti tehnički prepravljeni, a vozačima dizela prije i zabrana vožnje u brojnim njemačkim gradovima. Sve se to odražava na cijenu automobila, piše DW.

Spominje se i mogućnost ukidanja poreznih olakšica za dizelaše zbog čega bi onda porasla i cijena goriva. Budućnost dizelaša je neizvjesna. Ipak, valja naglasiti kako je automobilski lobi u Njemačkoj dosta jak.

Prema nekim procjenama, svako sedmo radno mjesto zavisi o auto-branši, zato i ne čudi nedavna izjava kancelarke Angele Merkel, koja je izjavila kako dizelaši ipak imaju budućnost.