Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obradović: Deminiranje mora biti završeno do 2025. godine

deminiranje(2)

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović izjavio je da je BiH, prema Otavskoj konveciji, dužna da do 2025. godine završi deminiranje kopletne teritorije.

“Centar za uklanjanje mina je sa Norveškom narodnom pomoći, Oružanim snagama BiH, te uz pomoć Evropske komisije, napravio pilot-projekat kompletnog sagledavanja situacije u BiH. Prema našim procjenama, 2025. godina bi trebala da bude krajnji rok”, rekao je Obradović Srni.

On je dodao da je u BiH u toku izrada nove strategije protivminskog djelovanja 2009-2025. godine.

“Prema procjeni urađenoj 1996. godine, u BiH je bilo više od 4.200 kilometara kvadratnih minsko sumnjive površine, a do sada je očišćeno više od 3.900 kilometara kvadratnih”, rekao je Obradović.

On kaže da su najveći dio tog posla uradili pripadnici Centra za uklanjanje mina.

Obradović je naveo da je od završetka rata od mina poginulo više od 1.600 ljudi, dok su uklanjajući mine stradala ili povrijeđena 43 deminera.

“Nažalost, i ove godine imamo šest incidenata prouzrokovanih minama, a sve istrage koje su urađene nakon toga potvrdile su da su ljudi svjesno ušli u obilježena minska područja, što je poražavajući podatak”, naveo je Obradović.

On je podsjetio da je brzom intervencijom nadležnih službi prošlog vikenda spaseno troje djece koja su ušla 300 metara unutar jedne minsko sumnjive lokacije.

Obradović je rekao da su aktivnosti upozoravanja na opasnost od mina, koje su sprovedene za djecu školskog uzrasta, urodile plodom, jer proteklih nekoliko godina nijedno dijete nije stradalo od mina u BiH.