Prizor iz japana

5.000 parking mjesta, a nijednog automobila nema (FOTO)

053_AR-200412OUTLET002

Ovaj šoping kompleks zauzima površinu od 41.900 kvadratnih metara te ima oko 5.000 mjesta za parkiranje automobila

Premijer Japana Shinzo Abe 7. je aprila objavio da će u sedam prefektura (Kanagawi, Saitami, Chibi, Osaki, Hyogu i Fukuoki) te glavnom gradu države Tokiju od 8. aprila do 6. maja na snazi biti vanredno stanje kako bi se suzbila pandemija koronavirusa SARS-CoV-2.

Abe je nakon sastanka vladinog stručnog tima za borbu protiv koronavirusa na kojem je donesena odluka o proglašavanju izvanrednog stanja rekao da je tako odlučeno jer bi naglo širenje virusa po zemlji moglo znatno utjecati na živote ljudi i ekonomiju države.

Japanski je premijer dodao da nije riječ o karanteni kakvu se može vidjeti u nekim drugim zemljama. Primjerice, javni prijevoz i drugi servisi koji su potrebni za opstanak društva i ekonomije bit će u funkciji koliko god je to moguće. Abe je dodao da će se donijeti mjere za suzbijanje širenja virusa u zatvorenim prostorima i onima u kojima se inače skuplja velik broj ljudi.

Velebni šoping kompleks Shisui Premium Outlets u gradu Nariti u prefekturi Chiba tako je 8. aprila zbog mjera vlade zatvorio svoja vrata, a fotografije potpuno praznog ogromnog parkirališta centra istovremeno pokazuju koliko su spomenute mjere vlade promijenile život Japanaca i njihovih međunarodnih gostiju.

Shisui Premium Outlets sadržava 220 trgovina i 28 restorana, a do njega se iz Međunarodne zračne luke Narita, centralne japanske međunarodne zračne luke, može doći za svega 15 minuta, dok autobusu iz Tokija treba oko 50 minuta.

Shisui Premium Outlets otvoren je 19. aprila 2013. godine, a arhitekturom podsjeća na predgrađa u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj šoping kompleks zauzima površinu od 41.900 kvadratnih metara te ima oko 5.000 mjesta za parkiranje automobila.