Brzi i žestoki

teško odmah uočiti

5 znakova koji otkrivaju da je auto udaren, a prodavač to pokušava sakriti

12/10/2019
FOTO: Ilustracija

Bilo kakve promjene na šasiji koje odudaraju od ostatka mogu biti znak brzog prikrivanja nekog problema

Pri kupnji polovnog automobila ponekad je vrlo teško odmah uočiti je li automobil učestvovao u sudaru.

Teško je učiniti da auto koji je učestvovao u sudaru izgleda kao novi, ali to ipak ne sprječava brojne prodavače da to pokušaju napraviti.

Na svu sreću, na vozilima postoji nekoliko stvari koje će vam istog trenutka reći da nešto nije u redu, ma koliko se neko trudio da to sakrije.

1. Boja na čudnim mjestima

Prodavači koji vas žele prevariti u žurbi će uraditi sve što mogu da sakriju probleme s limarijom, ali baš zbog te brzine iza sebe će ostaviti i jasne tragove toga da je auto bio udaren.

Ako se boja na određenom mjestu ne poklapa po sjaju i teksturi s farbom na ostatku auta, prodavač sigurno nešto krije.

Posebnu pažnju obratite na boju oko rubova vrata i branika jer su to mjesta čije prefarbavanje zahtjeva više vremena i novca.

Ako pronađete različite boje na vozilu, uvijek pitajte prodavača zašto su one tu.

U slučaju da ne dobijete odgovor koji želite, ne kupujte auto.

2. Dijelovi se ne poklapaju

Paneli vrata, branici i poklopac gepeka bi se trebali savršeno ravnati s vozilom i svi razmaci bi trebali biti jednaki i proporcionalni jedan drugom.

Ako naiđete na neki dio koji se ne poklapa ili nije u ravnini s ostatkom automobila, posebnu pažnju obratite na taj dio.

Proizvođači provode puno vremena kako bi se pobrinuli da se sve na automobilu poklapa. Ako nešto ne izgleda kako treba, onda za to postoji razlog.

3. Napuklo staklo

Pukotine na šoferšajbi, posebno ako su u uglu i podsjećaju na paukovu mrežu, mogu biti jasan znak da je automobil sudjelovao u sudaru.

Bez obzira na uzrok, ovo je ozbiljan problem koji se treba odmah riješiti.

4. Farovi

Skoro svi moderni farovi napravljeni su od plastike. I dok to štedi težinu, sada na cestama imamo sve više automobila sa zamagljenim “očima”.

Ako promatrate vozilo i jedan far je bistriji i čistiji od drugog koji je žut i zamagljen, budite oprezni jer to može biti znak da je auto udaren.

U tom slučaju podignite haubu i iznutra pogledajte ima li još nekih tragova sudara.

5. Provjerite gume

Za ovo se morate spustiti na koljena. Ako šara izgleda nejednako, razlog za to može biti šteta koju je pretrpjela šasija i točkovi nisu poravnati.

A kada ste već tu, pogledajte i donji dio auta. Bilo kakve promjene na šasiji koje odudaraju od ostatka mogu biti znak brzog prikrivanja nekog problema.

Komentari

Autor: Telegraf

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.