kanton 10

Nova “neslaganja” u HDZ-u , Čović prijeti sankcijama

covic333

Do sukoba unutar HDZ-a BiH u Kantonu 10 došlo je prilikom izbora mandatara za sastav nove kantonalne vlade

Vrh HDZ-a BiH pozvao je zastupnike te stranke u Skupštini Kantona 10 da prestanu s aktivnostima koje nisu usuglašene sa Kantonalnim odborom HDZ-a BiH Kantona 10.

“Traži se od Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ-a da odmah ponište sve odluke koje su inicirane i donesene od strane Kluba HDZ-a BiH na vanrednoj sjednici Skupštine HBŽ-a, kao i da se zaustave sve druge političke aktivnosti koje nisu usuglašene i utvrđene u okviru ŽO HDZ-a BiH Hercegbosanske županije”, navodi se u saopštenju za javnost kojeg potpisuje predsjednik stranke Dragan Čović.

U saopštenju se navodi kako “svi članovi Kluba HDZ-a BiH u Skupštini HDZ-a BiH moraju djelovati jedinstveno bez obzira iz koje općinske organizacije dolazili te da se sve odluke koje se tiču uspostave vlasti u toj županiji moraju donijeti u Županijskom odboru stranke i uz suglasnost Predsjedništva HDZ-a BiH”.

U slučaju nepoštivanja navedenih zaključaka pojedinci i stranačke organizacije bit će sankcionirani, dodaje se u saopštenju.

Do sukoba unutar HDZ-a BiH u Kantonu 10 došlo je prilikom izbora mandatara za sastav nove kantonalne vlade.

Kantonalni odbor HDZ-a BiH Kantona 10 kandidirao je za tu poziciju aktuelnog predsjednika Vlade Kantona 10 i predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivana Jozića.

Međutim, šest skupštinskih zastupnika HDZ-a BiH koji dolaze iz tomislavgradske organizacije HDZ-a BiH, koji imaju većinu u Klubu HDZ-a BiH i Klubu hrvatskih zastupnika, ignorirali su tu odluku te su u skupštinsku proceduru uputili kandidaturu Ivana Vukadina, aktuelnog načelnika općine Tomislavgrad.

Također, šest spomenutih zastupnika na vanrednoj Skupštini Kantona 10 inicirali su smjenu članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o Kupres iz hrvatskog naroda.

Smjena članova Skupštine ŠGD „Hercegbosanske šume“, koji imaju povjerenje predsjednika KO HDZ-a BiH Kantona 10 i direktora “Hercegbosanskih šuma” Branka Ivković, obrazložena je lošim poslovanjem koje je rezultiralo višemilionskim gubicima tog najvećeg javnog preduzeća u HBŽ-u.

Ivković je te navode odbacio, ustvrdivši kako pojedinci preko Kantona 10 žele ovladati šumskim resursima ovog kantona.