Adut švedskog diva u segmentu premium limuzina – S90

VolvoS90_new6251

Volvo je predstavio dugo iščekivanog nasljednika S80, svoje trenutno najjače oružje protiv neprikosnovenih vladara u segmentu premium limuzina – Volvo S90.

Odmah po svom dolasku S90 proglašen je najozbiljnijim rivalom etabliranoj njemačkoj konkurenciji. Švedska limuzina uzima ono najbolje od svojih prethodnika, prije svega dokazanu čvrstinu, i pridodaje joj u Volvu dosad neviđenu dozu elegancije i luksuza.

Za razliku od nekih drugih (nenjemačkih) rivala Volvo je odigrao na sigurnu kartu. Osjetno više pažnje posvećeno je vanjskom dizajnu, pa se sada S90 jasno distancira od manjeg S60.

Gotovo jednak dojam ostavljaju fotografije interijera, koje potvrđuju ranije najave visoke kvalitete izrade i samih materijala. Volvo dodatno naglašava drastično poboljšanje ergonomije i komfora, kako sprijeda tako i kad su u pitanju stražnja sjedala. U svakom slučaju ovdje vrijedi pohvaliti novitete u opremi poput Sensus Connect infotainment sistema, digitalne instrumentne ploče ili pak posebnih ergonomskih sjedala.

Od prije poznat podatak kako S90 koristi modularnu platformu SPA (Scalable Platform Architecture) nije jedina poveznica sa XC90. Predviđena je i sliča motorizacija, uključujući T8 Twin Engine plug-in hibrid sa 400 KS.

T8 koncept čini kombinacija 2.0 4-cilindričnog Drive-E benzinskog pogonskog motora opremljenog turbopunjačem i kompresorom (234 kW/318 KS i 400 Nm), te elektromotor koji daje 60 kW/82 KS i 240 Nm. Mjenjač je automatski sa 8 stepeni prijenosa.

Tu je i CISG (crankshaft-mounted starter generator) elektropokretač-generator vezan s radilicom, a koji daje do 34 kW snage i 150 Nm okretnog momenta. Visokonaponske baterije (400V, 60kW) smještene su u centralnom tunelu pa nije narušena ponuda prostora.

U Volvu su posebno ponosni na Pilot Assist polu-autonomni sistem, koji može držati putanju vozilu sve do brzine od 130 km/h. Na njega se nadovezuje City Safety sistem prepoznavanja prepreka na cesti.

Službena premijera modela održat će se sljedećeg mjeseca na NAIAS-u u Detroitu.