Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utrkivanje na drukčiji način

Airspeeder Mk3 prvi je električni leteći trkaći automobil na svijetu

Airspeeder Mk3

Leteći trkaći automobil Airspeeder Mk3 takmičit će se u daljinski pilotiranim utrkama tokom druge polovine 2021. godine, prije nego što piloti sjednu u kokpit modela Airspeeder Mk4 2022. godine

Vjerovatno ste već čuli za danas globalno vrlo popularno utrkivanje bespilotnih letjelica, tzv. dronova, u kojem takmičari kontroliraju male radijem upravljane zrakoplove ili quadcoptere opremljene kamerama, dok na glavi nose zaslone koji prikazuju uživo stream feed kamere s jurećih letjelica. Slično zračnim utrkama u punoj veličini, poput takmičenja Red Bull Air Race, cilj je što brže završiti postavljeni poligon. Utrke bespilotnim letjelicama započele su u Njemačkoj 2011. godine tako što su se brojni amaterski piloti okupili na poluorganiziranim utrkama u gradu Karlsruheu.

Ipak, ideja o utrkivanju s pravim pilotima u malo većim letjelicama, koje bismo mogli nazvati prvim letećim električnim trkaćim automobilima, danas poprima sve jasnije i konkretnije obrise. Naime britanska tvrtka Airspeeder početkom ove godine pokazala je prvi svjetski potpuno funkcionalan električni leteći trkaći automobil naziva Airspeeder Mk3.

Radi se o električnom vozilu za vertikalno polijetanje i slijetanje s daljinskim upravljanjem (remotely-operated electric vertical take-off and landing vehicle – eVTOL) u punoj veličini. Takmičit će se u nadolazećoj trkaćoj seriji Airspeeder na daljinsko upravljanje u drugoj polovini ove godine i poslužit će kao privremena ispitna serija do one prave trkaće serije s posadom 2022. godine.

Predstavljanje letjelice – vozila Airspeeder Mk3 predstavlja realizaciju više od tri godine razvojnog rada na stvaranju sporta koji će ubrzati novu revoluciju zračne pokretljivosti u zraku. Upravo ovih dana krenula je i proizvodnja električnih letećih trkaćih letjelica Mk3 u Airspeederu i tehničkom sjedištu njihove sestrinske tvrtke Alauda Aeronautics u Adelaideu u Australiji.

Više od 10 trkaćih vozila proizvest će se i isporučiti timovima 2021. godine. Airspeeder Mk3 razvija i proizvodi tim sastavljen od vodećih imena u zrakoplovnoj, automobilskoj i motorsport tehnologiji: Mclaren, Babcock Aviation, Boeing, Jaguar Land Rover, Rolls-Royce i Brabham.

Početne utrke Mk3 pružit će vitalne informacije o dinamici vozila, performansama, sigurnosti i tehnologiji pogonskog sklopa, koje će pomoći u konačnom razvoju vozila Mk4 Airspeeder s posadom. Ovaj tip utrka igrat će vitalnu ulogu u ubrzanju dolaska tehnologija eVTOL koje obećavaju revoluciju u gradskoj mobilnosti putnika, logistici, pa čak i daljinskom medicinskom prijevozu. I daljinski pilotirani program Mk3 i leteći automobili Airspeeder Mk4 s posadom pružit će sigurno okruženje, odakle će se ključne inovacije u vezi sa sigurnošću, bukom i baterijama moći usavršiti i unijeti u širi razvoj industrije za koju je Morgan Stanley prognozirao da će do 2050. vrijediti 1,5 biliona američkih dolara.

Tehnički detalji modela Airspeeder Mk3

Ovaj model svakako predstavlja divovski tehnički skok naprijed u razvoju prve svjetske trkaće serije za električne leteće automobile. Ovo daljinski pilotirano vozilo zadnja je verzija električnog letećeg trkaćeg automobila prije uvođenja trkaćeg modela s posadom, Airspeedera Mk4, što bi trebalo nastupiti 2022. godine.

Sigurnosni sistemi

Letjelica, kojom će upravljati stručni daljinski operater sa zemlje, sadrži niz tehnologija i inženjerskih elemenata koji nikada prije nisu viđeni na nekoj eVTOL letjelici. Te će se inovacije potvrditi u ovoj ključnoj fazi dokazivanja bez posade i uključivat će sisteme za izbjegavanje sudara LiDAR i Radar koji stvaraju ‘virtualno polje sila’ oko plovila kako bi osigurali bliske, ali u konačnici sigurne utrke. Mk3 ima okvir i trup od karbonskih vlakana, odabranih zbog čvrstoće, krutosti i laganih svojstava, što osigurava upravljivost, performanse i učinkovitost. Okvir i trup od karbonskih vlakana dodaju vitalni mehanički sigurnosni sloj koji će poboljšati monokok tijelo potpuno izrađeno od ugljičnih vlakana, a bit će uvedeno u vozilo Mk4, prenosi Tportal.