Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

važan savjet

Ako vam se upali ova lampica ne palite automobil i odmah nazovite servis

lampica

Važno upozorenje objavila je britanska Udruga ovlaštenih servisa (IGM): preporučuje se vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtera čađi

Filteri čađi (DPF) na modernim dizelskim vozilima funkcioniraju tako da prikupljaju sitne čestice čađi koje su posljedica izgaranja goriva u motorima.

Kad se nakupi dovoljna količina, filteri su programirani da u njima dođe do izgaranja čađi. To se događa u vožnji i taj proces je automatiziran, povećanjem temperature ispušnih plinova na ulazu u filter spaljuju se čestice u njemu.

U DPF-u dolazi do (samo)izgaranja vozite li od 15 do 20 minuta u kontinuitetu iznad 2500 o/min, piše Revija HAK.

Važno upozorenje objavila je britanska Udruga ovlaštenih servisa (IGM): preporučuje se vlasnicima dizelskih vozila da izbjegavaju putovanja kraća od dvadesetak kilometara kako bi se izbjeglo zagušenje filtera čađi.

U tim kratkim intervalima neće se aktivirati izgaranje čestica čađi. Dođe li do zagušenja, uključit će se lampica na instrumentnoj ploči automobila. U tom slučaju odmah nazovite servis, odnosno nemojte paliti automobil.

U servisu će vam vjerojatno regenerirati filter (oko 300 KM), a ako to neće biti moguće troškovi zamjene mogu biti veći od 5.000 KM, ovisno o servisu u kojem to radite. Dakle, nije loše zapamtiti ovaj savjet.