Američko istraživanje: Stari automobili su grobovi na točkovima

sudar

Američko istraživanje potvrdilo je ono što smo svi znali. Novi auti su sigurniji od starih, a sada znamo i koliko.

NHTSA je objavila izvještaj u kojem donosi analizu stradavanja u automobilima prema njihovoj starosti. Unatoč opće prihvaćenoj tezi kako su novi auti sigurniji, rezultati istraživanja svejedno su iznenađujući. Naime, vozite li auto iz 1985. godine ili stariji, vjerovatnost da smrtno stradate u prometnoj nezgodi je dvostruko veća nego u novom automobilu.

Najkraće rečeno, što stariji to opasniji ili, praktično rečeno, koliko para toliko sigurnosti.

“Mi potičemo kupce da kupuju auto prema svojim potrebama i mogućnostima, čime direktno ulažu u sigurnost”, komentarisala je izvještaj Heidi King iz NHTSA.

NHTSA je podijelila vozila prema starosti u nekoliko kategorija, počevši od onih starijih od 1984. godine, preko onih proizvedenih od 1985. do 1992., sve do novijih od 2013. godine do danas. 55% fatalnih saobraćajnih nesreća u kojima je poginuo bar jedan putnik dogodilo se u vozilima starijim od 1985. godine. S druge strane, samo je 26% fatalnih nesreća zabilježeno u vozilima starim do pet godina.

NHTSA na kraju zaključuje kako sa starošću vozila raste vjerovatnost fatalne nesreće. Mi ćemo završiti činjenicom da je prosječna starost voznog parka u BiH odavno dvoznamenkasta, ali i da država gotovo ničim ne potiče kupnju novih i sigurnijih vozila.