Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset najgorih automobila na američkom tržištu

2015-Land-Rover-Discovery-Sport-PLACEMENT-626×382

Consumer Reports je u novom krugu istraživanja ponude na američkom tržištu novih automobila objavio nekoliko tabela, a jedina na kojoj se ne bi htjela naći niti jedna marka svakako je top 10 najgorih automobila za 2017. godinu.

Prije nego što imenujemo neslavne pobjednike po segmentima recimo kako se izvještaji Consumer Reportsa (CR) itekako ozbiljno shvaćaju. CR anonimno kupuje svaki od automobila koje će testirati, a zatim ih podvrgava detaljnom ispitivanju. Automobil prolazi više od 50 različitih testova, što na stazi, što na javnoj cesti, a potom se formira tabela.

Dodatno, u obzir ulaze i iskustva postojećih vlasnika, podaci o sigurnosti, te podaci o prijavljenim kvarovima.

Najgori subkompakt i ove je godine Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star. Njegove najveće mane i dalje su prisutne, nejaki i neuglađeni motor, te jeftin dojam interijera manjkavog komfora.

Za ove novce moguće je kupiti značajno bolji automobil, kažu u CR. A najbolji je prema CR-u trenutno Toyota Yaris iA, odnosno u prijevodu Mazda 2.

Mitsubishi je na tapeti i kad su električni automobili u pitanju. Sada već vremešni i-MIEV je najjeftiniji na tržištu, a najkraće rečeno sve ostalo ne valja.

Ništa novog i kad su kompakti u pitanju. I dalje je najgori Fiat 500L, nesiguran i nepouzdan MPV s kojim nisu ni vlasnici zadovoljni. Pametnom dosta. A ako ćemo tražiti najbolji onda je to prema CR-u Chevrolet Cruze.

Najgora limuzina srednje klase opet je iz FCA koncerna i zadržava poziciju od prošle godine. Ime mu je Chrysler 200, a posebno mu se spočitavaju očajne vozne karakteristike i kvarljivost. Ukratko, ovo je najgori novi automobil u Americi. S druge strane, najbolji u ovom segmentu je Kia Optima.

Pomalo neočekivano na neslavnoj listi našla se i jedna Toyota. Tundra je najgori kompaktni pick-up,a usprkos redizajnu i dalje se očajno vozi, a na popisu je i kao relativno nepouzdan model. Najbolji u ovom segmentu je opet Japanac, i to Honda Ridgeline.

Najgori kompaktni SUV i ove godine nosi potpis Dodgea. Ime mu je Journey, a osim što ima loša vozna svojstva i najrastrošniji V6 motor, ništa bolji nije ni u pogledu sigurnosti. Ovaj se model ne kupuje ni kad je na akciji. Zato Toyoti Highlander koja je najbolja u segmentu ne treba reklama. To je SUV dragulj, kažu u CR-u.

Ulazak u svijet premiuma podrazumijeva Mercedesa, ali pripazite. CLA je proglašen najgorim drugu godinu zaredom, i to jer nije uvjerljiv u vožnji, a ni oprema nije izdašna. Iznenađujuće, Buick Verano je u ovom segmentu ulaska u domenu luksuza najbolji.

Najgora luksuzna kompaktna limuzina je Maserati Ghibli. Stoji 70.000 USD, što je previše za automobil s manjkom prostora straga i prekidačima iz Fiata. S druge strane Ferrarijev motor je odličan, a vozna svojstva u skladu s očekivanjima. U ovom segmentu pametnija kupovina je Infiniti Q70.

Najlošiji luksuzni kompaktni SUV i ove je godine Land Rover Discovery Sport. Nepouzdani SUV ne snalazi se na asfaltu, a od pomoći nije ni neuravnotežena mehanika. Mercedes GLC je daleko bolji izbor.

Najgori luksuzni SUV ide na teret Cadillaca. Escalade je nepouzdan, a komfor je ispod svih očekivanja. Vozna svojstva su daleko od luksuza. U CR-u savjetuju Audi Q7 kao najbolji u segmentu.