Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aston Martin Vanquish: Ljepši od njega još niste vidjeli

Aston_Martin_Vanquish8

Zagato i Aston Martin su opet udružili snage, a rezultat je fascinantno umjetničko djelo na točkovima.

Aston Martin Vanquish je sam po sebi prelijepi automobil, no kad svoje prste umiješa milanski Zagato, dobijemo automobil iz snova. Nažalost, radi se samo o konceptu, a svijetlo dana ugledat će na Concorso d’Eleganza Villa d’Este u susjednoj Italiji.

Prepoznatljiv potpis Zagata u novoj varijaciji donosi koncept kojem vjerovatno manu neće naći niti najzagriženiji protivnici engleskog coupea. Visoki stil upotpunjen je karbonom, dok crvena boja zaokružuje dojam.

Detalji poput crnih A nosača zbog kojih se stvara dojam spojene staklene površine i levitirajućeg krova su zaista na nivou prave umjetnosti. Posebno dojmljiv je stražnji kraj sa integriranim spojlerom i dramatično podijeljenim svjetlosnim sklopom.

Agresivan i emotivan, te istovremeno skladan i privlačan u svojoj jednostavnosti lišenoj bilo kakvog kiča, Vanquish Zagato je jedan od rijetkih automobila za koje uopće nije važna tehnološka podrška.

A, ako se baš pitate šta je pod haubom, u pitanju je 5.9 V12 snage od okruglih 600 KS. I da, simfonija iz četverostrukog auspuha je nesumnjivo dostojna ove pokretne skulpture.