Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inovacija

Automobili će imati airbagove i s vanjske strane? (VIDEO)

auto_airbag

Nova tehnologija zračnih jastuka predstavljena je potkraj prošle godine na simpoziju Airbag 2018 gdje je rješenje privuklo veliku pozornost

Njemački ZF je potrošio puno desetljeće na razvoj novih zračnih jastuka smještenih izvan vozila i sada je spreman za proizvodnju.

Nova tehnologija zračnih jastuka predstavljena je potkraj prošle godine na simpoziju Airbag 2018 gdje je rješenje privuklo veliku pozornost. Naime, zračni jastuci izvan vozila štite putnike bez obzira na konfiguraciju sjedišta u vozilu, a koja bi se uvođenjem sustava autonomne vožnje mogla mijenjati.

Zračni jastuci smješteni su u pragove vozila u dužini same kabine, a senzori omogućuju aktivaciju u 100 milisekundi. Testovi koje je proveo ZF su pokazali kako je rizik prodora stranog tijela u kabinu manji do 30%, dok je nivo povreda putnika manji 20 do 30%.

A ZF-ovo rješenje je pritom nakrcano tehnologijom. Puno je radarskih i LiDAR senzora koji nadziru okolinu stvarajući 3D projekciju okoline za upravljački sustav koji potom procjenjuje vrijeme i način aktivacije zračnog jastuka. A kako bi cijena bila niža, dio senzora će biti posuđen od drugih sustava asistencije u automobilu, poput sustava držanja vozila u voznoj traci. Prvi automobili s eksternim zračnim jastucima na tržište dolaze kroz dvije godine, procjenjuju u ZF-u.