Zastupničko pitanje u Skupštini KS

Hitna pomoć je prvo pružila pomoć Alisi Mutap, a ne Dženanu Memiću

alisa-mutap-i-dzenan-memic-aleja-450×270

U 23:04 druga medicinska ekipa je stigla na lice mjesta i izvršila transport ženske osobe koja je bila pri svijesti. Na KCUS su stigli u 23:23

JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uputio je odgovor zastupnici u Skupštini KS Arijani Memić na zastupničko pitanje koje se odnosi na intervenciju Hitne pomoći u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada su povrijeđeni Dženan Memić i Alisa Mutap.

Iz Hitne pomoći je odgovoreno da je u 22:37 zaprimljen poziv za intervenciju koji je uputio pripadnik MUP KS. Inače, prvi na lice mjesta su stigli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela čiji je jedan službenik i uslikao tijelo Dženana Memića. Naknadno su došla i dva policajca iz PU Ilidža.

– U 22:52 prva medicinska ekipa stigla je na lice mjesta i pružila pomoć ženskom pacijentu prema uputama policijskih službenika. U 22:53 medicinska ekipa konstatuje da postoji još jedna povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnoj stanju i traži da se na lice mjesta pošalje još jedna medicinska ekipa, a sama nastavlja ukazivati pomoć teže povrijeđenoj osobi.

U 22:59 prva medicinska ekipa započinje medicinski transport Dženana Memića koji je bio u besvjesnom stanju prema KCUS-u. Prema navodima Hitne pomoći u 23:14 je Memić dovezen na KUM KCUS-a.

U 23:04 druga medicinska ekipa je stigla na lice mjesta i izvršila transport ženske osobe koja je bila pri svijesti. Na KCUS su stigli u 23:23.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć nije mogao odgovoriti zastupnici Memić da li su vozila hitne pomoći zaustavljala, koliko je trajalo zaustavljanje, te da li je bilo kontakta pacijenta i članova medicinskog osoblja sa trećim licima.

– Medicinski radnici koji su pružali pomoć Dženanu Memiću i Alisi Mutap su u sudskom procesu svjedočili o svim okolnostima vezanim za ovaj slučaj i uvidom u transkripte njihovih svjedočenja možete doći do informacija u vezi eventualnih stajanja i kontakata sa trećim licima – navedeno je u odgovoru.

Na suđenju koje je održano 15.11.2016. godine kao svjedok se pojavio doktor Amar Kadrić koji je bio u drugoj medicinskoj ekipi koja je prevezla Mutap na KCUS. On je u svom svjedočenju kazao da se „ne može sjetiti da li je iko zaustavljao vozilo“.

– Mislim da smo stali jer je htjela da povraća – kazao je Kadrić.

Doktorica iz prve medicinske ekipe Šejla Brković svjedočila je 9. decembra 2016. godine kada je navela da su prvo zatekli žensku osobu na gepeku policijskog automobila, a zatim im je rečeno da postoji još jedna povrijeđena osoba.

– Našli smo mlađeg muškarca na lijevom boku. Bio je bez svijesti i spontano je disao. Pristupili smo pružanju pomoći i javili bazi da trebamo pomoć.

Brković je potvrdila da je razgovarala sa Mutap koja je bila u stanju šoka.