Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Automobili će se automatski puniti za vrijeme vožnje

ceste-uk

Električni i hibridni automobili u Velikoj Britaniji više neće morati stajati kako bi se napunili, nego će se voziti po cesti koja će ih puniti dok su u pokretu.

Zamišljeno je kako će sistem raditi poput bežičnih telefona koji koriste magnetsku indukciju.

Kablovi zakopani ispod autoputa generirat će elektromagnetska polja koja bi zatim pokupili odašiljači u automobilima i transformirali u električnu energiju. Sistem bi uključio i komunikacijski sistem kako bi ceste mogle otkriti dolazak automobila i započeti s procesom.

Testiranja će se obavljati na posebnim područjima gdje će biti onemogućen pristup drugim vozačima, a Britanci su spremni u projekt u idućih pet godina uložiti 500 miliona funti.

Takva inicijativa britanske vlade trebala bi zaživjeti kasnije ove godine, kad će inženjeri instalirati bežičnu tehnologiju za testna vozila kao i mjesta sa specijalnom opremom ispod cesta.

„Tehnologija vozila napreduje sve većim tempom, a mi smo odlučili podržati rast onih koji ne zagađuju okoliš na engleskim autocestama“, rekao je vladin glavni inženjer autocesta Mike Wilson.

Britanci planiraju istovremeno povećati i broj stanica za punjenje automobila koje bi se postavile na svakih 30-ak kilometara.

Sličnu tehnologiju koriste već u južnokorejskom gradu Gumi gdje autobusi svoje ‘gorivo’ dobivaju iz podzemnih energetskih kablova, piše CNN.