BMW će do 2023. predstaviti čak 25 električnih i hibridnih automobila – Fokus.ba
Brzi i žestoki

njemačka kompanija

BMW će do 2023. predstaviti čak 25 električnih i hibridnih automobila

27/06/2019

Iz BMW-a su ranije najavljivali kako će do 2025. predstaviti 25 električnih vozila i plug-in hibrida, no sada su te planove ubrzali za 2 godine

BMW-ovi planovi o velikom broju novih automobila koje će pokretati električni motori, kao i o hibridnim vozilima koja će, osim klasičnih benzinskih motora imati i e-pogon, poznati su već neko vrijeme te je prvotni plan njemačke kompanije bio predstaviti 25 takvih automobila do 2025. godine. Početkom sedmice na konferenciji u Munichu najavili su ubrzavanje planova vezanih uz elektrifikaciju te spomenutih novih 25 vozila (od čega će više od polovine biti potpuno električna vozila) namjeravaju predstaviti već do 2023. godine.

“Do 2021. godine udvostručit ćemo prodaju električnih vozila u odnosu na 2019.”, komentirao je Harald Kruger iz BMW-a, dodavši da će do 2025. prodaja e-vozila rasti stopom od 30 posto godišnje. Osim zbog sve veće potražnje za takvim tipom vozila, BMW je ubrzao planove zahvaljujući i novoj fleksibilnoj arhitekturi koja omogućuje korištenje različitih vrsta motora (električnih, plug-in hibrida i klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem) u svim novim modelima.

Kompanija na tržištu već ima modele poput gradskog automobila zanimljivog dizajna i3 i plug-in hibrida i8, a tokom sljedeće četiri godine očekuju nas brojni novi modeli s kojim će se boriti za naklonost sve većeg broja kupaca koji će klasične benzince i dizelaše zamijeniti električnim automobilima.

Neki od novih modela koje će BMW predstaviti već su nam poznati – već krajem ove godine počinje proizvodnja električnog Minija, dok sljedeće godine u Kini počinje proizvodnja električne verzije modela X3, koji bi se kao iX3 trebao pojaviti u prodaji i na evropskom i američkom tržištu. Godinu nakon toga očekujemo početak proizvodnje iNexta, atraktivnog i futurističkog vozila koje je predstavljeno prošle jeseni. Također, kompanija priprema i hibridne verzije postojećih modela pa tokom sljedeće četiri godine stižu plug-in hibridne verzije BMW-a serije 3, serije 7 i X1, X5 i drugih modela.

Komentari

Autor: zimo.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.