Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"iX Flow"

BMW predstavio model koji mijenja boju pritiskom na tipku

New Project – 2022-01-06T192638.607

U pitanju je poseban ePaper omot koji je apliciran na površinu automobila

BMW je na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu priredio senzaciju prikazavši automobil koji mijenja boju karoserije u svega nekoliko sekundi.

Nova tehnologija donosi laku promjenu boja vanjštine automobila, i to doslovno pritiskom na tipku. U konkretnom slučaju se radi o tamnosivom automobilu koji u nekoliko trenutaka poprima bijelu boju. Prelijevanje boje se dešava pred očima posmatrača i djeluje vrlo efektno, pa se mnogi pitaju hoće li ova tehnologija zaživjeti na serijskim automobilima.

Tehnologija E Ink prikazana je na modelu iX Flow, a ideja je da se boja automobila mijenja ovisno o raspoloženju i željama vlasnika. Ova tehnologija definitivno otvara brojne mogućnosti personalizacije, a u BMW-u očekuju da bi mogla imati komercijalnu primjenu, i to ne samo po pitanju eksterijera vozila.

“Digitalna iskustva neće biti ograničena samo na zaslone u kabini u budućnosti. Bit će sve više spajanja stvarnog i virtuelnog. S BMW iX Flow, mi oživljavamo karoseriju automobila”, izjavio je Frank Weber, član upravnog odbora BMW-a.

Promjene boje omogućava elektroforetska tehnologija gdje se stimulacijom električnim signalima potenciraju određeni pigmenti, a što u konačnici za posljedicu ima izmjenu boje površine vozila.

U pitanju je poseban ePaper omot koji je apliciran na površinu automobila.

bmw