pravoslavci dočekuju božić

Obavljeno nalaganje badnjaka ispred Stare pravoslavne crkve u Sarajevu

20220106_2_51620249_72290251_Web (1)

Molitvom i paljenjem Badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan. Time je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak hrišćanskog praznika Božića, javlja Anadolu Agency (AA).

Molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Pravoslavni vjernici Božić obilježavaju od pamtivijeka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna. Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami. Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić – položajnika – daruju poklonima najbolje što mogu jer on simbolizuje božanstvo.