Cvjeta biznis iznamljivanja vozila u BiH, narudžbe i za prevoz 200 osoba

car

Rast turizma i turističkih posjeta u BiH doveo je i do rasta pojedinih pratećih sektora, a jedan od onih koji se ubrzano razvijaju je biznis iznajmljivanja vozila, odnosno rent a car.

U BiH posluje na desetine ovih agencija koji nude široku lepezu vozila. Iznajmljivanje luskuznog vozila košda i do 300 KM dnevno, a kombi vozila oko 200 KM. Za nešto pliće džepove dostupna su i manja vozila.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao Jasmin Mulabdić, agent u kompaniji Rent a car cijene variraju od agencije do agencije ali generalno su sve identične i kreću se od 25 eura pa na gore.

“Evidentan je rast u sektoru, kao i rast domaćih agencija koje prepoznaju ovu vrstu biznisa kao rastuću”, kazao je Mulabdić te dodao da vozila najčešće iznajmljuju ljudi porijeklom iz BiH koji se povremeno vrate u BiH.

Kompanije za iznajmljivanje vozila imale su u proteklim godinama niz zanimljiv zahtjeva kada je riječ o ovim uslugama, a zahtjevi se kreću od karakteristika vozila pa sve do veličine i kapaciteta.

“Mi smo jednom imali upit jedne strane kompanije za prevoz 220 osoba sa njihovim vozačima i specijalnim uvjetima koje su postavili”, kazao je Mulabdić.

Pojedine agencije iz Banje Luke nude i luksuzna vozila Jaguar sa vozačem za potrebe vjenčanja, krštenja i svih vrsta svečanosti, posebnih prilika kao i za potrebe poslovnih skupova i događaja.