Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

media control

Dacia predstavila zanimljiv izum: Ko god ima mobitel, imat će i displej u automobilu

Jednostavno računaju na to da će vlasnik imati pametni telefon

I dok su još donedavno konjske snage i performanse bile jedine bitne, danas je sve važnije kolika je veličina displeja u automobilu.

Jedino bitno je ko ima veći displej, a potom se priča širi na rezoluciju i brzinu. Vremena se mijenjaju, pa tako umjesto Škode poznate po praktičnim rješenjima, na površinu dolazi Dacia s doista zanimljivom inovacijom.

Oni su išli suprotnim putem i izbacili tzv. “infotainment” sistem iz automobila.

Jednostavno računaju na to da će vlasnik imati pametni telefon. A u tom slučaju sve što mora napraviti je instalirati odgovarajuću aplikaciju i postaviti telefon na za to predviđeno mjesto u kabini, baš tamo gdje drugi stavljaju zaslon multimedije.

Dacia ga zove Media Control, a omogućava putem Bluetootha povezivanje s automobilom i korištenje svih uobičajenih funkcija, od putnog kompjutera do biranja muzike. Pritom rade i kontrole na volanu pa je upotrebljivost potpuna.

Infotainment sistem pod nazivom Media Control u centar stavlja vozačev smartphone koji pametni sistem pretvara u potpuni infotainment centar.

Pokretanje Media Controla započinje preuzimanjem aplikacije koja je prilagodljiva i omogućava stvaranje prečice do najdražih funkcija sistema. Vozači svoj smartphone putem bluetootha povezuju s automobilom i postavljaju ga u univerzalno mjesto na sredini kontrolne table automobila.