Današnji automobili su dvostruko štedljiviji od onih iz 1970-ih

dodge

Posljednjih desetljeća autoindustrija je prošla drastične promjene.

Prije 40 godina u Americi su automobili u prosjeku raspolagali sa 147 KS, a danas je taj prosjek gotovo dvostruko veći, 287 KS. To je više nego što je imao tada najjači model na tržištu, Aston Martin DBS, piše Bloomberg.

Pritom je radni obim motora pao za oko 42%, a potrošnja goriva je dvostruko manja, na nivou od oko 8 l/100 km.

Da, današnji motori u automobilima su dvostruko manji i dvostruko snažniji, troše manje i osiguravaju bolja ubrzanja. Prije četiri desetljeća prosječnom automobilu je za ubrzanje do 96 km/h trebalo oko 14 sekundi, a sada za isto ubrzanje treba 7.2 sekundi.

Zanimljivo je kako se tokom prošle godine na američkom tržištu nudilo čak 18 modela snažnijih od 600 KS, a uskoro će ponudu obogatiti i jaki evropski aduti poput BMW-a M5.

Na vrhu ponude je nedavno pristigli Dodge Challenger SRT Demon s preko 800 KS. U takvom ozračju postići dvostruko nižu potrošnju američkog voznog parka uspjelo se prije spomenutim smanjenjem radnog volumena na prosječne 3 litre, ali i ugradnjom turbina, te sve većim udjelom hibridnih pogona.

Nadalje, suprotno uvriježenom mišljenju, u Americi je masa automobila pala, pa je tako Chevrolet Camaro u spomenutom razdoblju izgubio oko 275 kg.

Nema sumnje, današnji automobili su brži, jači i štedljiviji od svojih prethodnika. Na pasivnu i aktivnu sigurnost ne treba ni trošiti riječi, dok su o kvaliteti i pouzdanosti podijeljena mišljenja.

Sve je veći broj onih koji misle kako su automobili nekada bili pouzdaniji. Ali, to je već neka druga tema.