Dubai postaje groblje skupocjenih automobila – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Dubai postaje groblje skupocjenih automobila

05/07/2015

To nije baš uobičajeni gradski problem. Zaboravite nezaposlenost, kriminal i stambena pitanja: Dubai muče napušteni skupi automobili.

U posljednjih pet godina, luksuzni automobili, uključujući modele kao što su Porsche, Ferrari i Mercedes Benz, stoje parkirani i napušteni na ulicama Dubaija ili su ostavljeni na parkiralištima oko aerodroma u trenutku kada su njihovi vlasnici bankrotirali zbog finansijske krize.

dubai-napusteni-automobili2

Prema šarijatskom zakonu, nevraćanje duga je krivično djelo, a počinitelji se suočavaju s rizikom da budu osuđeni na zatvor.

Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju stečajne zakone tako da nema nikakve dileme trebate li platiti ostatak otplate za automobil, kreditne kartice ili hipoteku.

dubai-napusteni-automobili3

Rezultat toga je da su iseljenici i lokalni stanovnici ostavili svoje skupe automobile kako bi izbjegli zatvor, često s ključevima u bravi. Primjerice, 2011. godine 2 miliona dolara vrijedan Ferrari Enzo pronađen je napušten na parkiralištu aerodroma.

dubai-napusteni-automobili4

Prema pisanju lista Gulf News, svake godine vlasnici u Dubaiju tako ostave između 2.000-3.000 automobila. Najprije se izdaje obavijest o upozorenju, pa ako se vlasnik ne pojavi nakon 15 dana, automobil se potom plijeni i prodaje na aukciji po cijeni koja je mnogo manja od njegove izvorne cijene.

Dubai se bori s posljedicama globalne finansijske krize i pada cijena nafte, pa mnogi napuštaju grad jer se ne mogu nositi s visokim troškovima života.

dubai-napusteni-automobili5

Ali, to je dobra vijest za sve ljubitelje automobila koji na taj način na rasprodajama mogu jeftino doći do nekih od najluskuznijih i najkupocjenijih automobila na svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.