Otvorena džamija u Crvenoj Rijeci u Srebrenici

dzamija-srebrenica

U Srebrenici je upriličeno otvaranje džamije u Crvenoj Rijeci. Prilikom otvaranja džamije klanjan je akšam-namaz i upriličen iftar za postače i posjetioce, javlja Anadolu Agency.

Džamiju u Crvenoj Rijeci zovu i Đozića džamija, to nije slučajno, jer je familija Đozić na svojoj zemlji sagradila ovu džamiju i najviše brinula o njoj. Ova džamija, kao i sve druge u Srebrenici, porušena je u toku rata, a obnovljena je uz pomoć braće Adiba i Mesuda Đozića.

“Dogovorili smo se da obnovimo ovu našu džamiju. Sretan sam što smo uspjeli u tome. Obnovljena je i vraćen joj je autentičan izgled”, istakao je Adib Đozić.

Otvaranju Đozića džamije pristustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

“Obnova ove džamije je veoma važna, pogotovo što obilježavamo ove godine i 20 godina od genocida u Srebrenici. Ona je dokaz da se život u Srebrenicu vraća”, istakao je Salkić.

Prije nekoliko dana u ovoj džamiji je klanjana prva teravija poslije rata, a danas je i zvanično otvorena. Mnogobrojni vijernici su došli na ovaj svečani čin. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić istakao je u svom obraćanju da će uz pomoć vijernika obnoviti i vratiti život svakoj džamiji u ovoj opštini.

dzamija-srebrenica1

“Mi smo sretni danas, za nas je svaka džamija važna. Obnavljamo jednu po jednu i tako vraćamo život u Srebrenicu sa džamijama, crkvama, gradimo suživot sa našim komšijama Srbima i Hrvatima. U ovim mubarek danima upućujemo i Bogu tu želju da nam da mira, suživota i tolerancije”, kaže Damir ef. Peštalić.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović podijelio je večeras sreću sa srebreničkim vjernicima. Uputio je poruku mira i poželio svima da ramazanske dane provedu u miru i rahatluku.

“Hvala dragom Bogu imamo ovaj jedan lijep trenutak, ljudi se došli s radošću, raduju se u isto vrijeme i iftru, kraju još jednog dana posta, a i otvaranju ove džamije. Svi smo radosni, domaćini i gosti. Zahvaljujemo se porodici Đozić, obnovili su do temelja porušenu džamiju u ovoj lijepoj mahali, kojoj će ova džamija vratiti ugled i njen duh”, istakao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Ova džamija u Crvenoj Rijeci jedna je od 23 džamije na području opštine Srebrenica. Sve one su za vrijeme rata bile porušene, ali su vjernici do sada obnovili 16, radovi su počeli na još dvije i nadat se da će i one biti obnovljene do kraja godine.