Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Električni Audi sa Porscheovim genima na tržištu 2020.

E-Tron GT

Njemački Audi je u martu predstavio električni sedan sa četvoro vrata visokih performansi E-Tron GT, a sada je najavljeno da će se na tržištu pojaviti 2020.

Za razliku od konkurencije koja se umnogome osim na performanse fokusira i na autonomiju, u Audiju se koncentrišu prije svega na snagu.

Cilj Audija je da E-Tron GT bude konkurentan Tesli Modelu S P100D koji ubrzava iz mjesta do 100 km/h za 4,3 sekunde.

Produkcijski model će biti napravljen na istoj platformi kao Porscheov prvi EV model Taycan, ali iz Ingolstadu ističu da će osim Porscheovih imati i mnogo Audijevih “gena”.

E-Tron GT će biti prvi Audijev EV sa takozvanim riješenjem “ravnog poda” umjesto “visokog poda” koji je primjenje u E-Tron SUV modelu.

Očekuje se da E-Tron GT bude i prvi EV Audi čijeće se baterije moći puniti brzim punjačem od 350 kW koji omogućuje punjenje do 80% kapaciteta za manje od 12 minuta.

S obzirom da se Audi fokusira na performanse, a ne na domet između dva punjenja, ova vijest će svakako ohrabriti kupce da izaberu E-Tron GT umjesto konkurentskih modela sa većom autonomijom.

Audi će koncept zvanično predstaviti na Sajmu automobila u Los Angelesu u novembru, a nekoliko mjeseci kasnije počinje proizvodnja modela E-Tron Sportback.

E-Tron GT će se na proizvodnim trakama naći 2020. u Nekarslum pogonu u Njemačkoj i biće jedan od deset Audijevih električnih modela koji će debitovati do 2025.