Električni automobil s jednim punjenjem prešao preko 700 km – Fokus.ba
Brzi i žestoki

Električni automobil s jednim punjenjem prešao preko 700 km

26/08/2015

Električni automobili su budućnost automobilske industrije. Najveća zamjerka u odnosu na klasične automobile je činjenica da sa jednim punjenjem ne mogu preći veliku razdaljinu.

Iako to, naravno, kao uostalom i kada su u pitanju “klasična” goriva varira i ovisi o mnogim faktorima, Danac Bjørn Nyland zajedno s “kopilotom” odlučio je testirati Tesla Model S (P85D), inače najjače “grlo” iz “ergele” Elona Muska. Rezultat je poprilično impresivan, jer dvojac je s Teslinim električnim automobilom prevalio tačno 728,7 kilometara. Uz strogo kontrolirane uvjete vožnje, koliko je to bilo moguće.

Naglasak na ovom sasvim neobičnom putovanju nije bio u što kraćem roku stići “od tačke A do tačke B”, nego testirati mogućnosti automobila. Na kraju, ukupno je potrošeno 77,5 kWh, putovanje je trajalo 18 sati i 40 minuta (uz sat vremena stajanja), prosječna brzina iznosila je 39 kilometara na sat, a visinsko odstupanje od najniže do najviše tačke putovanja iznosilo je 94 metra. Jasno je, dakle, kako električni automobili mogu “odvaliti” sasvim pristojnu udaljenost, ali problem je što za ovakvo dostignuće morate voziti iznimno ravnomjerno, bez amplituda u brzini i sasvim sporo. No, ovom dvojcu ionako, ponavljamo, nije bilo do toga da dojure na odredište, oni su samo željeli stići do novog rekorda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.