"nizozemska metoda"

Evo zašto je način na koji otvarate vrata automobila pogrešan

vrata

Iako se čini najlakše samo posegnuti bližom rukom i otvoriti vrata, taj način nije najbolja ideja jer tako nemate dovoljno dobar pregled okoline iza sebe

Većina vozača pri izlasku iz automobila otvara vrata rukom bližom ručki na vratima, a to nije uvijek najbolja tehnika.

Naime, iako se čini najlakše samo posegnuti bližom rukom i otvoriti vrata, taj način nije najbolja ideja jer tako nemate dovoljno dobar pregled okoline iza sebe. Praktično, to znači da postoji opasnost da će vas pri otvaranju vrata udariti biciklist ili neki drugi auto ili učesnik u saobraćaju.

Stoga pojedini zagovaratelji kažu da je sigurnije otvarati vrata na lijevoj strani vozila desnom rukom jer se time automatski okrećete i imate mogućnost na vrijeme uočiti učesnika u saobraćaju koji upravo prolazi uz auto. Time ćete na vrijeme spriječiti mogući udarac prolaznika u vrata, ali i nailazak drugog vozila koje bi vam moglo otkinuti vrata i povrijediti vas.

Da ovakvo otvaranje vrata ima smisla, najbolje govori podatak da je uobičajeno u Nizozemskoj gdje su bicikli izuzetno česta prijevozna sredstva, pa vozači “jačih“ vozila ovako paze na njihovu sigurnost.