Internet

squid game

Kriptovaluta nazvana po popularnoj seriji ispostavila se kao prevara, samo se tvorci obogatili

02/11/2021

Prošlog utorka Squidom se trgovalo za samo 1 cent. U manje od sedam dana cijena mu je skočila na preko 2.856 američkih dolara

Kriptovaluta inspirisana popularnom Netflixovom južnokorejskom serijom Squid Game izgubila je gotovo svu svoju vrijednost nakon što je otkriveno da se radi o očitoj prevari.

Squid se predstavljao kao “play-to-earn” kriptovaluta, a u posljednjih par dana mu je vrijednost porasla za desetke puta, piše BBC.

“Play-to-earn” kriptovalute se kupuju za korištenje u online igrama, u kojima se mogu i zaraditi te se kasnije zamijeniti za druge kripto ili nacionalne valute.

Prošlog utorka Squidom se trgovalo za samo 1 cent. U manje od sedam dana cijena mu je skočila na preko 2.856 američkih dolara.

Vrijednost mu je sada pala za 99.99%, objavila je stranica CoinMarketCap.

Tvorci Squida izvukli 3.38 miliona dolara

Gizmodo je objavio da su programeri koji su stvorili Squid iz ove prevare izašli bogatiji za oko 3.38 miliona dolara.

Squid je predstavljen kao token koji će se moći koristiti za novu online igru ​​inspiriranu Netflixovom serijom. Igra je trebala biti objavljena ovog mjeseca.

Međutim, stručnjaci za kriptovalute upozorili su na nekoliko znakova da se vjerovatno radi o prevari.

Najzanimljivije je da oni koji su kupili ovu kriptovalutu nisu mogli prodavati svoje tokene.

“Budite oprezni”

Kritičari su također istaknuli da je web stranica na kojoj je kriptovaluta predstavljena sadržavala mnogo pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Stranica više nije online, a profili na društvenim mrežama koji su promovisali Squid više nisu aktivni.

“To je samo jedna od shema kojima naivne male ulagače privlače i iskorištavaju zlonamjerni promotori kriptovaluta”, rekao je ekonomist sa Sveučilišta Cornell Eswar Prasad za BBC.

Prasad kaže da mali ulagači moraju biti oprezni kada kupuju kriptovalute jer gotovo da ne postoji njihov nadzor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.