Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evoloucija Porschea 911 od 1964. do danas (VIDEO)

P13_0682_a5_rgb

Malo je modela u istoriji automobilske industrije koji su uspjeli da potraju duže od pola vijeka. Još je manje onih čiji se dizajn u tom periodu nije iz korijena promijenio.

Za dizajnere Porschea 911 često se u šali kaže da imaju najlakši posao na svijetu, jer taj model evoluira iz generacije u generaciju, zadržavajući izvorni koncept koji je 1962. zacementirao Ferdinand Alexander Porsche.

Istina je da oblikovanja svake nove 911-ice predstavlja izazov s obzirom da je naizgled savršen automobil potrebno dodatno unaprijediti, kako mehanički, tako i aerodinamički, ne mijenjajući pritom njegove osnovne linije.

Pogledajte video koji slikovito pokazuje kako se Porscheov najpoznatiji model menjao od svog debija, prije više od pola vijeka, pa do današnjih dana:

Autori animacije odabrali su da svaku od generacija predstavlja verzija za koju smatraju da je ostavila značajan trag u automobilskoj istoriji.

Osim vizuelnih i mehaničkih promjena koje je Porsche 911 pretrpio u svojoj istoriji, može se vidjeti i kako je snaga motora do danas povećana nekoliko puta u poređenju sa skromnih 130 “konja”, koliko je imala prva generacija, a pored svakog modela istaknuta je i cijena u dolarima iz vremena kada se taj automobil pojavio na tržištu.