Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferrari FF stigao u BiH: Evo prvih utisaka nakon testa (FOTO / VIDEO)

ferrari_ff_test_14
Ferrari FF (FOTO E. Kalender / carlander.ba)

U socijalističkom sistemu u kakvom smo živjeli Ferrari, Lamborghini, Porsche i slični automobili gotovo da su bili nezamislivi, i takve igračke nisu bile svima dostupne. Poneki sretnik imao je igračku poznatog Ferrarija Testa Rossa koju je proizvodio „Burago“.

Oni stariji, teško da su mogli i zamisliti da kupe pravi Ferrari, što zbog cijene, a i zbog državnog sistema.

Ako bi se i našao neko sa dovoljno novca da kupi Ferrari, sigurno bi bio predmet najdubljih istraga tadašnjeg sistema. U to vrijeme vrhunac je bio Mercedes ili BMW kojeg bi mogli kupiti uglavnom gastarbajteri na koje državni sistem i nije baš gledao blagonaklono, piše carlander.ba.

Gotovo 35 godina poslije prvih TV susreta s Ferrarijevim automobilima, dolaze i prvi susreti s Ferrarijevim automobilima u Bosni i Hercegovini. Cinici će reći „pa šta?“. Bez obzira o kojem se Ferrariju radi, nećete ga često vidjeti na cestama zapadnoevropskih država koje su od nas po standardu dvije svjetlosne godine.

Ferrari FF, kao revolucionarni model italijanskog proizvođača pronašao je svog kupca u Bosni i Hercegovini. Ferrari FF pripada grupi GT sportskih automobila, a javnosti je predstavljen 2011. godine na sajmu automobila u Ženevi. Njegov dolazak na svjetsko tržište označio je prekretnicu u Ferrarijovoj filozofiji proizvodnje GT sportskih automobila.

Ovaj automobil sa puno elegancije, ljepote i umjetnosti stvoren je za svakodnevnu vožnju, bez obzira na uslove na cesti. Do njegovog predstavljanja to je bilo gotovo nezamislivo, ali Ferrari je sa modelom FF promijenio čitav koncept GT sportskog modela.

Ferrari FF dizajniran je pod vodstvom Lowiea Vermeerscha i Flavia Manzonia. Model FF nastavak je modernog dizajnerskog pravca kojim je krenuo italijanski brend već od modela 458 Italia i 599 GTB Fiorano, sa kojim dijeli i neka dizajnerska rješenja.

Silueta FF modela slična je obliku Ferrari 250 GT SWB Drogo koji je napravljen za utrke 1962. godine. Ako se smije reći za ovakav automobil, FF model je svojevrsni hatchback model koji pored četiri sjedišta nudi i respektabilan prtljažnik sa zapreminom od 450 litra.

Ferrari FF dizajniran je za vožnju u najsloženijim uslovima i spreman je pružiti beskompromisni užitak ma gdje ga vozili. U vrijeme predstavljanja, Ferrari FF je najsvestraniji automobil ikad kojeg su projektovali i napravili inžinjeri i mehaničari brenda sa oznakom propetog konjića.

Tajna FF oznake

Jednostavna oznaka modela, bez brojeva, u principu ima skriveni broj 4. FF označava: Ferrari Four, što znači Ferrari četiri. Broj četiri kod ovog modela znači četiri prava sjedišta i pogon na sva četiri točka!

Četiri sjedišta nisu posebna novost, već je model Maranello imao četiri sjedišta, ali količina prostora i udobnost koja je na raspolaganju na sasvim je novom nivou. Ulazak na zadnja sjedišta je jednostavan zahvaljujući velikim vratima.

Nakon što preklopite naslon prednjeg sjedišta, povlačenjem velikih aluminijskih ručica na bočnoj strani, elektromotor će automatski prednje sjedište pomjeriti naprijed, a vas će dočekati zadnja duboka i udobna sportska sjedišta u kojima bez problema možete provesti nekoliko sati.

Položaj sjedenja je vrlo nizak pri čemu je tijelo u položaju koji je vrlo sličan položaju u kojem se nalazi vozač F1 bolida. Ferrari to uvijek ističe, da u svoje modele želi prenijeti što više F1 iskustva koje decenijama uspješno stiče.

Sama unutrašnjost automobila je poput umjetničke galerije, jer svaki elemenat koji je ugrađen, dizajniran je i izrađen sa puno ljubavi. Danas, u vremenu hiperprodukcije i tehnološkog razvoja ovaj segment nekako pada u drugi plan.

Sam Enzo Ferrari jedne prilike je rekao:

„Ja prodajem motor, sve ostalo dajem na poklon“.

Tom filozofijom Ferrari nije oduševljavao završnim detaljima i kvalitetom. Uvijek je tu bio neki detalj da pokvari ukupni dojam. Danas, priča je sasvim drugačija, a FF je najbolji dokaz.

Ponuda brzih automobila nikada nije bila veća nego danas, a veliki broj njih više liče na skalameriju bez duše i šarma. Nije dovoljno biti samo brz, automobil mora imat dušu kako bi svaki put vožnja s njim bila užitak.

Mjesta za kič i jeftine materijale u unutrašnjosti FF modela nema. Za izradu unutrašnjeg enterijera korištena je najfinija koža i brušeni aluminium, a korištenje plastike svedeno je na minimum. Dok je vanjski dizajn automobila smiren i blag, unutrašnji je potpuno drugačiji pa jednostavno za njega možemo reći da – vrišti!

Sportska agresivnost, uz dozu luksuza, jednostavno navire iz svih elemenata. Kožni trokraki upravljač uveliko podsjeća na onaj iz F1 bolida. Na njemu su smješteni svi bitni prekidači, oni pravi: klik-klak. Start motora, podešavanje režima vožnje, tvrdoće ovjesa, sve je na dohvat ruke/prstiju, a iza samog upravljača tu su i velike aluminijumske papučice za promijene stepena prijenosa.

Na centralnom dijelu nema klasične ručice mjenjača, već tri prekidača Launch, R i Auto. Zanimljivo i jednostavno rješenje koje daje više prostora u putničkoj kabini.

U opisivanju unutrašnjosti mogli bi potrošiti mnogo vremena, a izreka da slika govori više od 1000 riječi navodi vas pogledate galeriju fotografija.

Revolucija u GT segmentu

Ferrari FF nakon svog predstavljanja na ženevskom sajmu automobila ponio je, u to vrijeme, titlu najbržeg automobila sa četiri sjedišta. Ispod poklopca motora smješten je V12 motor koji „prirodnim putem“ usisava zrak u cilindre zapremine 6,3 litra.

Motor FF modela ima najveću zapreminu (u vrijeme kada je predstavljen) koju je ikada proizveo italijanski proizvođač za cestovni model. Cilindri su postavljeni pod uglom od 65 ° i gorivo se direktno ubrizgava. Rezultat na radilici motora je 660 KS pri 8.000 o/min i 683 Nm okretnog momenta pri 6000 o/min, pa automobil od 0 do 100 km/h ubrzava 3,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 335 km/h.

Već pri startanju motora čuje se gromoglasna eksplozija koja dolazi sa ispušnog sistema kojeg čine četiri vodoravno postavljene cijevi. Kako raste broj okretaja motora broj eksplozija je veći koje se na ispušnom sistemu manifestuju zastrašujućim urlikanjem.

Recept za “sleđivanje krvi” u žilama je jednostavan: ulazak u tunel sa 5.000 obrtaja i pun gas do 8.500 okretaja! U novembarskim danima zrak je hladan i gust što prija ovoj zvijeri, ali bosanske ceste pravi su okov za nju! Ukroćuje je loša cesta, jer sa ovakvim automobilom i pored karbonskih Brembo kočnica, nema šale.

Treća generacija karbonskih kočnica zadužena je da obuzda brzinu ovog automobila. Kao i svake karbonske kočnice, one zahtijevaju postizanje radne temperature kako bi pokazale sve svoje mogućnosti.

Prilikom snažnih kočenja, kada je grip guma i asfalta dobar, nije isključeno spadanje sunčanih naočala s glave. O njihovom kvalitetu govori i činjenica da fabrika daje gotovo doživotnu garanciju na njih, a zamjena bi mogla uslijediti samo ako bi se automobil vozio uglavnom na stazi u najekstremnijim uslovima.

Iako je sam po sebi V12 motor velik u jednom trenutku neće vam biti jasno zašto FF ima zaista ogroman poklopac motora. Odgovor leži u tehničkom rješenju gdje je motor postavljen između prednje osovine i putničke kabine.

Obzirom da se na prednjoj osovini nalazi PTU jedinica za prijenos snage, Ferrarijevi inžinjeri imali su pravi izazov da sve kompaktno smjeste i da automobil ima odlične vozne karakteristike. Uz to, motor je opremljen sa star/stop sistemom koji je smanji potrošnju goriva, navodno za 25%. Osim ekologa, koliko vlasnika Ferrarija brine potrošnja?

F1 logika za svaki dan

Ferrari FF je opremljen sa poluautomatskim sedmo-stepenim mjenjačem koji ima dvije spojke-lamele. Slično rješenje imaju i modeli California, 458 Italia te F12 Berlinetta.

Prilikom dizajniranja ovog mjenjača korištena su iskustva stečena u Formuli 1, pa kao rezultat imamo munjevite izmjene stepena prijenosa. Bez takvih izmjena stepena prijenosa ogromna snaga motora ne bi bila iskorištena na pravi način.

Upravo mjenjačkom sklopu Ferrari je posvetio veliku pažnju u eri Michaela Schumachera kada je uveo veliki broj inovacija. One su mu pomogle da postane trenutno najtrofejniji vozač u F1 historiji i legenda italijanskog tima.

Elektronski stražnji diferencijal integrisan je u kućište mjenjača, dok su svi upravljački sistemi podvozja u šta ulaze magnetski prilagodljivi amortizeri, kontrola stabilnosti, pogon na sva četiri točka i elektroniski diferencijal, integrirani su u jedan modul.

Kada je riječ o ovjesu treba spomenuti da njegovu tvrdoću kod FF modela možete podešavati bez obzira u kojem se režimu automobil nalazi: Snow, Wet, Comfort, Sport ili ESC off. To konkretno znači da automobil može biti u Sport modu gdje će biti oštar na gasu, a pri tome udoban. Raspodjela mase između prednje i zadnje osovine ide u korist zadnjoj osovini sa omjerom 47/53 posto.

Drugi razlog zašto je ovaj model dobio FF oznaku je i inovativni pogon na sva četiri točka kojim je opremljen, a koji nosi oznaku 4RM. Ovaj sistem pogona patentirao je Ferrari i lakši od klasičnog pogona na sva četiri točka za čak 50%. On po potrebi preko vještačke inteligencije pruža snagu svakom od četiri točka kada je to potrebno.

Na radost ljubitelja zadnjeg pogona, sistem standardno snagu isporučuje na zadnju osovinu, a kada sistem prepozna proklizavanje ili opterećenje, automatski prebacuje snagu na prednju osovinu, u potrebnim procentima. Ovaj sistem Ferrari je počeo razvijati krajem 80-tih godina kroz razne prototipove pod oznakom 4R koja je označavala „4.0 litara, 8 cilindara, 4 Route Motrici”, što znači “pogon na četiri točka“.

Sa novim inovativnim pogonom na sve točkove Ferrari je vlasnicima FF modela omogućio svakodnevni užitak, bez obzira u kojim uslovima vozili.

Prepoznatljivi Ferrari DNK u vožnji nije izgubljen čak i na snijegu i ledu. Ferrarijev sistem pogona na četiri točka jedinstven je po tome što je u njega integrisana nova generacija F1-Trac kontrole vuče koja je posebno razvijena za stazu.

Svojim novim konceptom Ferrari FF, u svom produkcijskom vremenu, imao je malo pravih konkurenta, a samim tim stvorila se i nova grupa kupaca. Najčešće je poređen sa Bentley Continental GT modelom, Porsche 911 Turbo i Mercedes-Benz CL AMG.

Ferrari FF sigurno nije luksuzan kao Bentley Continental GT, a nije ni udoban kao Mercedes CL AMG. Po sportskom užitku ne zaostaje za Porscheom, ali u globalu gledajući Ferrari FF na originalan način spaja osobine svih svojih konkurenata. Cijena u njegovom proizvodnom ciklusu iznosila je oko 300.000 američkih dolara.