Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ferrari Mikea Tysona ponuđen na aukciji

FF50Tyson625

Ferrari F50 je jedan od najpoželjnijih modela italijanskog proizvođača na aukcijama, a redovno postiže cijenu veću od dva miliona USD.

Nimalo čudno, jer F50 je prava kolekcionarska poslastica.

Proizveden u svega 349 primjeraka, ovaj bolid se proizvodio od 1995. do 1997. godine, a i u današnjim mjerilima je strašno brz automobil.

100 km/h uhvati za 3,7 sekundi, što i ne čudi sa obzirom na središnje postavljen 4,7 V12 motor sa čak 520 KS pristigao iz Formule 1.

Prerađeni motor vrti se i do 10.000 o/min, a prema riječima sretnika koji su vozili F50 to je najbliže Formuli 1 što možete iskusiti na javnoj cesti.

Od 50 primjeraka koji su otišli “preko bare” ovaj je zasigurno najposebniji. Osim što ima tek nešto više od 9.000 km iza sebe automobil je bio u vlasništvu nekadašnjeg bokserskog šampiona Mikea Tysona, koji ga je kupio novog.

Automobil je u besprijekornom stanju, s Ferrari Classiche certifikatom i samo jednim neoriginalniim dijelom – ispušnim sistemom.

RM Sotheby's očekuje da će automobil postići cijenu od bar 2,3 miliona USD napominjući kako je prošle godine crni primjerak postigao cijenu od nevjerovatnih 3 milijuna USD.