Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fiat Chrysler povlači 94.000 Jeepova zbog opasnosti od požara

jeep-cherokee-suv

Fiat Chrysler (FC) opozvaće blizu 94.000 modela Jeep Cherokee zato što je klima uređaj preblizu izduvnog sistema i postoji realna mogućnost za izbijanje požara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Problem je otkriven nakon što je američka agencija za sigurnost dobila dvije pritužbe zbog dima i požara u Jeepu Cherokee. Fiat Chrysler je objavio da nije dobio nikakve pritužbe na eventualne povrede korisnika njihovih vozila ili požare u njima. Većina spomenutih vozila prodata je u Sjevernoj Americi.

Distrubuteri će izvršiti sve potrebne popravke na spornim vozilima. Kupci kojima se pokvario klima uređaj ili im se upalila upozoravajuća lampica na kontrolnoj tabli trebaju kontaktirati distributere.

Kompanija je saopštila da će opozvati i 86.000 modela Ram pickup zbog mogućnosti pucanja vratila zadnje osovine što bi dovelo do otpadanja točka. Većina tih modela su za 2015. i 2016. godinu, tako da ih je veliki broj i dalje kod prodavaca.

Problem je otkriven tokom ispitivanja koje je proveo Fiat Chrysler. Tada je ustanovljeno da vratilo osovine nije dovoljno dobro toplinski treitirano te da može doći do njihovog pregrijavanja.

Iz FC-a su rekli da je do sada zabilježen jedan sudar izazvan ovim problemom, ali srećom bez većih posljedica po putnike. Distributeri će ispitati i zamijeniti vratila osovine na svim vozilima na kojima to bude potrebno.