Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkriveno 817 dokumenata koji nisu validni za prelazak državne granice

granicni prelaz izacic

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je u utorak sjednicu stručnog kolegija na području Terenskog ureda Zapad kojoj su, uz zamjenika direktora Zijada Srabovića, pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Velimira Pržulja, prisustvovali savjetnici direktora, načelnici svih osnovnih organizacijskih jedinica kao i komandiri jedinica Terenskog ureda Zapad, priopćeno je iz Ureda za informiranje GP BiH.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o radu Granične policije BiH za devet mjeseci 2015. godine, pri čemu su istaknuti najznačajniji rezultati, kao i problemi sa kojima se u svakodnevnom radu suočavaju pripadnici ove policijske agencije.

Istaknuto je da su pozitivni rezultati postignuti u smanjenju ilegalnih migracija preko teritorije BiH, povećanju broja otkrivenih kaznenih djela, kao i segmentu graničnih provjera koje su unaprijeđene novom aplikacijom doniranom od Evropske unije, kojom je osobama koje imaju bilo kakvu vezu s nezakonitostima onemogućen prelazak državne granice.

Tokom devet mjeseci 2015. godine evidentiran je 2.241 prelazak ili pokušaj prelaska preko državne granice 990 osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno interesantnim ili osobama o kojima je potrebno dostaviti informaciju, što je povećanje za 11,16 posto u odnosu na 2014. godinu.

Iz GP BiH dodaju i podatak o napretku u otkrivanju dokumenata koji po raznim osnovama nisu bili validni za prelazak državne granice pa je tako otkriveno 817 takvih dokumenata, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za 6,94 posto.

Tokom devet mjeseci 2015. godine registrirano je 1.839 stranаca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH jer nisu ispunjavali uslove propisane Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

U odnosu na isti period 2014. godine (1.598), broj stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH povećan je za 241 osobu ili 15,08 posto. Također, tokom ovog perioda Granična policija je na graničnim prijelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirala 180 kaznenih djela, što je povećanje za 46,34 posto u odnosu na 2014. godinu kada su ukupno evidentirana 123 kaznena djela.

Kao najveći problem u daljnjem razvoju Granične policije BiH istaknuta je kadrovska nepopunjenost, ali i općenito nedostatak budžetskih sredstava koje GPBiH ima na raspolaganju za realiziranje razvojnih projekata, kao i loše stanje infrastrukture na graničnim prijelazima.